Wanneer ik rond 18.45 uur aan kom lopen bij Paradiso staat er al een flinke rij. Al deze mensen willen een mooie plek bemachtigen voor het uitverkochte concert van Maria Mena. Klokslag 19.00 uur gaan de poorten van Paradiso open. Ik kijk enigszins verschrikt naar het aankondigingsbord boven de deur: daar staat dat James Blake in de grote zaal optreedt. Heb ik me dan echt vergist in de datum (wat me al eerder overkomen is, dus het is mogelijk). Maar gelukkig, het bord gaf het concert van gisteren nog aan! Maria Mena is het en zal het zijn vanavond (en morgen, 24-11-2011), en wel om 20.30 uur!

Tot mijn verbazing (ik wist niet dat er een voorprogramma was) komt rond 19.30 uur een vrouw het podium op, met een gitaar en begeleid door de toetsenist van Maria Mena. Ze stelt zichzelf voor als Christel Alsos; zij is net als Maria Mena afkomstig uit Noorwegen. Haar stem is zeer zuiver en aangenaam om naar te luisteren. Na 20 minuten begint het wachten, wachten en nog eens wachten. Maar het is het wachten meer dan waard wanneer Maria Mena op het podium verschijnt. Mochten er mensen in de zaal zijn die niet weten bij welk concert ze zijn, zegt Maria: ‘je bent bij een concert van Maria Mena, en Maria Mena dat ben ik’. Verder grappend over dat het haar spijt dat ze het lied “Sorry” als eerste inzet, is de toon van de avond gezet: serieuze onderwerpen uit het leven van Maria Mena worden afgewisseld met grappige anekdotes, waarbij de nodige zelfspot maar zeker ook de zelfkennis niet onvermeld mogen blijven. Moeilijke relaties, haar geschiedenis van anorexia/ boulimia, dit alles heeft zij op het album ‘Cause and effect’ van zich af geschreven.

En dan is er ruimte voor het album ‘Viktoria’, haar tweede voornaam die nooit gebruikt wordt, maar nu in de vorm van haar laatste album de ‘nieuwe’ Maria Mena weergeeft. “Am I supposed to apologize” staat op dit album en is haar antwoord op de kritische geluiden van de pers op haar vorige album, waarop zij volgens hen veel te eerlijk geweest is, maar zoals ze ook zegt: ‘eerlijk zijn is altijd beter dan niet eerlijk zijn’.

Volgend jaar gaat Maria Mena trouwen, wat voor haar nog enige onzekerheid met zich meebrengt, zeker gezien haar ervaring met relaties. Aan haar vader, die vier keer getrouwd is, vroeg ze pas geleden hoe hij dat ervaren heeft, (4 keer) trouwen. Zijn reactie: ‘Alles is makkelijker met drank op!’ Maria Mena sluit haar concert op deze woensdagavond af met “All this Time”, wat luidkeels meegezongen wordt door het publiek: ‘All this time, You have had it in you, You just sometimes need a push.’ Ditmaal richting de uitgang van Paradiso….


Foto’s (c) 2011 Armelle van Helden

Deel: