Dit najaar organiseerde het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC) een compositiewedstrijd bij de stille film Straight Shooting (1917) van John Ford. Dit resulteerde in een live pitch in de Verkadefabriek in Den Bosch op dinsdag 4 oktober met vier acts. De jury koos toen unaniem voor de Eindhovense formatie MotorBongo als winnaar van de wedstrijd. MotorBongo zal hun nieuwe film-score in het voorjaar van 2012 live uitvoeren in vier Brabantse filmtheaters: zaterdag 10 maart in de Verkadefabriek in Den Bosch, zaterdag 24 maart in Plaza Futura in Eindhoven, vrijdag 30 maart in Filmfoyer Tilburg en tot slot maandag 16 april in Chassé Cinema in Breda.

Een moderne en sprankelende begeleiding bij de zwijgende film uit 1917 Straight Shooting (VS, John Ford), daar was de jury van de bkkc-compositiewedstrijd naar op zoek. Tijdens een live pitch voerden vier acts bij tien minuten uit de western een nieuw gecomponeerde filmbegeleiding op. De vakjury, bestaande uit Wiepko Oosterhuis (oud filmprogrammeur Plaza Futura, adviseur MediaFonds, voorzitter), Martin de Ruiter (medewerker muziek EYE film instituut, muzikant en componist), Kevin Toma (muzikant, componist en filmrecensent), Paulien Mandos (projectleider bkkc) en Meike van Zandvoort (programmeur Filmfoyer Tilburg), kozen unaniem de driemansformatie Motorbongo als winnaar van deze wedstrijd. Zij gaan aan de slag om voor de gehele film een nieuwe score te maken en zullen die in voorjaar 2012 live uitvoeren.

“De muzikanten hebben erg goed naar de beelden gekeken en leveren muziek die zowel dienend als avontuurlijk is, de film in zijn waarde laat en tegelijkertijd nieuw leven inblaast. De compositie heeft een intensiteit die raakt en is erg muzikaal. Soms leek het alsof de film het vierde lid van de band was. De jury is verder van mening dat MotorBongo het ritme van de film in de muzikale begeleiding heeft verwerkt en dat zij het lef heeft gehad om duidelijke keuzes te maken.”

MotorBongo bestaat uit Peter Vermeeren (bas, synth/samples, theremin), Frank van Klaveren (drums, percussie) en Stephen Quint (gitaar, effecten). Zij speelden eerder in bands waar schreeuwende gitaren de boventoon voerden (Gods Chosen Dealer, Shirtlifter, De Vettige Matjes, Cords), maar het werd tijd om te verbreden. Zangers en zangeressen werden de deur gewezen, en de combinatie van snuffelen in de richting van allerhande muziek- en speelstijlen en het inpluggen van synths en de theremin stuurde het trio in de richting van filmische muziek. De drie muzikanten zijn een avontuurlijke zoektocht begonnen om nieuwe invloeden te combineren met de stijlen waarin voorheen gespeeld werd.

Sinds 2007 hebben bkkc en de Brabantse filmtheaters structureel geïnvesteerd in het opbouwen van een moderne traditie van live muziek bij zwijgende films. Doorzwijgende film uit het begin van vorige eeuw met moderne muziek te omlijsten, ontstaat een nieuwe kijkervaring en komen deze films, soms na bijna honderd jaar, opnieuw tot leven. Met dit project geeft (jonge) Brabantse muzikanten en componisten de kans zichzelf te oriënteren en te professionaliseren in het schrijven van nieuwe muziek voor en het begeleiden van zwijgende film.

Deel: