Na allerlei top 10 lijstjes moest het er natuurlijk van komen: De Top 10 van slechtste nummers uit de jaren 90. Let wel, het is niet onze keuze, maar die van lezers over de hele wereld. De Top 10 is natuurlijk wel samengesteld uit nummers die in de hitlijsten hebben gestaan, want aan een lijstje nummers van onbekende amateurartiesten uit Peru, Venezuela of Lichtenstein zit natuurlijk niemand te wachten. Een overzicht:

10. 4 Non Blondes – ‘What’s Up’
Het bekendste lid van de band was Linda Perry. Nadat zij de 4 Non Blondes had verlaten, legde zij zich toe op een solocarrière. Ook produceerde zij albums van onder meer Pink en Christina Aguilera. Daarnaast is Perry voor een groot deel verantwoordelijk voor albums van Courtney Love en Kelly Osbourne. In 1993 scoorde de band in onder meer Nederland een nummer 1-hit met ‘What’s Up’.

9. Right Said Fred – ‘I’m Too Sexy’
De groep brak in 1991 door met de hit ‘I’m Too Sexy’, die verhaalt over een mannequin op de catwalk. Later dat jaar verscheen ‘Don’t Talk Just Kiss’, waarop ook souldiva Jocelyn Brown is te horen. Met de single ‘Deeply Dippy’ scoorde Right Said Fred in 1992 hun derde hit op rij. De drie singles zijn te vinden op het succesvolle debuutalbum ‘Up’. In 1993 verscheen hun tweede album, ‘Sex & Travel’, maar het commerciële succes is sindsdien achterwege gebleven. Alleen in Duitsland weet Right Said Fred nog hits te scoren, al haalt ‘You’re My Mate’ in 2001 ook nog de Top 20 in hun thuisland.

http://www.youtube.com/watch?v=Right Said Fred – I’m Too Sexy

8. Baha Men – ‘Who Let The Dogs Out?’
De groep is voornamelijk bekend vanwege de single ‘Who Let the Dogs Out?’, die in 2000 wereldwijd een grote hit werd. Het nummer ontving een Grammy Award en het gelijknamige album werd 5 miljoen keer verkocht. Het grootste succes beleefde de groep met het album en gelijknamige hitsingle ‘Who Let the Dogs Out?’. De single behaalde onder meer in Groot-Brittannië de tweede plek. In latere albums probeerde Baha Men opnieuw de hitparades in te komen met toegankelijke socamuziek, maar het succes van ‘Who Let the Dogs Out?’ werd niet herhaald.

7. Céline Dion – My Heart Will Go On
De single, titelsong van speelfilm ‘Titanic’, groeide uit tot een ongekend succes. Het wordt gezien als Dions bestverkochte single ooit. Overal ter wereld stond het lied binnen no-time op nummer 1 en het nummer leverde Dion talloze onderscheidingen op, waaronder een Academy Award en enkele Grammy’s. In Nederland was My Heart Will Go On in 1998 de bestverkochte single van het jaar.

6. Hanson – Mmmbop
Hanson brak door in Nederland en Vlaanderen in 1997 met hun hit MMMBop, van het album Middle of Nowhere. MMMBop stond in 27 landen op de eerste plaats in de hitparade en bezorgde de band in 1998 drie Grammy-nominaties. In juni 2011 gaven ze een optreden op het muziekfestival Pinkpop in Nederland. In die tussentijd hoorde je echter weinig van de drie broers.

//

5. Chumbawamba – Tubthumping
Chumbawamba ontstond in 1982 door een samenvoeging van twee bands uit Yorkshire, The Passion Killers en Chimp Eats Banana. Wat de naam echt betekent, daar hebben de bandleden nooit echt een heel duidelijk antwoord voor gehad. Meestal zeggen zij zelf, ondanks de vele speculaties, dat Chumbawamba eigenlijk niks betekend. In 1997 scoorden ze een van hun grootste hits: Tubthumping.

http://www.youtube.com/watch?v=qSJD5qnQSG8

4. Vanilla Ice – Ice Ice Baby
Aanvankelijk vertelde Vanilla Ice het verhaal dat hij was opgegroeid in een ruige achterstandsbuurt vol geweld en criminaliteit. Later bleek dit verhaal volledig verzonnen om de verkoopcijfers op te krikken. De single bereikte in veel landen, waaronder Nederland, de nummer 1 positie. In het nummer werd (aanvankelijk zonder toestemming) gebruikgemaakt van een sample van het nummer ‘Under Pressure’ van Queen en David Bowie.

3. Billy Ray Cyrus – Achy Breaky Heart
De vader van tienerpopster Miley Cyrus is een Amerikaanse countryzanger en acteur. Zijn eerste album “Some Gave All” bracht meteen een grote hit, “Achy Breaky Heart”. Dit nummer zorgde in Amerika voor een grote opleving van het linedancen en maakte van Cyrus een grote ster. De eigenlijke titel van ‘Achy Breaky Heart’ was ‘Don’t Tell My Heart’. Dit werd veranderd toen de fans steeds om het ‘Achy Breaky’-nummer vroegen.

2. Los del Rio – Macarena
Los del Río is een Spaans zangduo, bestaande uit Rafael Ruíz en Antonio Romero Monge. In 1996 scoorden ze een wereldwijde nummer 1-hit met het nummer Macarena. Het succes was mede te danken aan het bijhorende dansje. Later werden nog enkele andere versies van de Macarena uitgebracht, zoals ‘Macarena Christmas’ (feitelijk hetzelfde liedje, maar met het geluid van kerstbellen op de achtergrond).

1. Aqua – Barbie Girl
De groep werd opgericht in 1994, maar scoorde aanvankelijk vooral in thuisland Denemarken goed. De internationale doorbraak kwam in 1997 met het nummer ‘Barbie girl’, dat in veel landen, waaronder Nederland (Top 40) een nummer 1-hit werd. In de Mega Top 100 kwam het tot nummer 2. Later volgden nog enkele hits, zoals ‘Doctor Jones’, de ballad ‘Turn back time’ en ‘My oh my’. In 2002 werd een aanklacht tegen Aqua door speelgoedfabrikant Mattel door een Amerikaanse rechtbank verworpen. Mattel had aangevoerd dat Aqua met het liedje ‘Barbie Girl’ het copyright op Barbie had geschonden.

Deel: