altVorige week in Legendary Albums had ik de eer om het fenomenale debuutalbum van de enige echte ‘King of Rock and Roll’ Elvis Presley te bespreken. Vandaag neem ik jullie mee naar de zogenoemde ‘Surf’ muziek. Voor velen is het nu al duidelijk om wie het gaat. De gebroeders Wilson, neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine produceerden met dit album een waar meesterwerk. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Pet Sounds (Beach Boys)’.

Voor een ieder mag duidelijk zijn dat de muziek van de Beach Boys een stempel heeft gezet op de popmuziek in de 60’s. ‘Pet Sounds’ word door velen beschouwd als het beste album wat ze ooit uitgebracht hebben. Beatle Paul McCartney verteld ooit tijdens een interview dat hij van mening was dat wanneer je een muzikale leerschool hebt gehad hetgeen wat je er geleerd hebt niet compleet is als je het albun van de Beach Boys niet beluisterd hebt. Ook is duidelijk dat de mannen een enorme invloed hebben gehad in de muziekwereld.

Toen ‘Rubber Soul’ van The Beatles de hitparades bestormde, besloot Brian Wilson dat hij door middel van met geluiden te experimenteren een poging te gaan wagen om het Beatles album te gaan overtreffen. Hij dook de studio in en ging als een gek aan het werk. Nagenoeg al het zangwerk nam mij zelf op omdat hij diegene was die precies wist hoe het moest gaan klinken. George Martin, producer van de Fab Five, vertelde dat zonder ‘Pet Sounds’ ‘Sgt. Peppers’ nooit uigebracht zou zijn. Het was in ieder geval een poging om ‘Pet Sounds’ te evenaren, zoniet te overtreffen. Het heeft wel tot gevolg gehad dat Wilson in een diepe put terecht kwam .

Het album laat je de perfectionist Wilson horen, alles klopt precies en valt op zijn plaats. ‘Pet Sounds’ valt onder de noemer “conceptalbums”, het onderwerp is de liefde in optima forma. Over het nummer ‘Let’s go away for a while’ zegt Wilson dat het het meest voldoening gevend stuk werk was dat hij ooit gemaakt heeft. Als het over de liefde gaat wat doet ‘Sloop John B’ dan op het album zou je zeggen…. De tiel van het album , waar die vandaan komt is voor veel mensen een raadsel. Wilson was een groot verzamelaar van geluiden en noemde ze zijn “Pet Sounds”….vandaar.

{slide=The Beach Boys – Sloop John B.}http://www.youtube.com/watch?v=09dQmeB_NgU{/slide}

Alle nummers op het album zijn fantastisch, ook ‘Pet Sounds’ mag niet in je verzameling ontbreken. De speelduur van het album mag je kort noemen, welgeteld een kleine 36 minuten. Dit gebeurde wel vaker in die tijd. Wie kent ze niet, ‘Sloop John B’, ‘Good Vibrations’, het wonderschone ‘God Only Knows’ (welk ook door Neil Diamond is uitgebracht) en ‘Wouldn’t It Be Nice’ zijn oorstrelende stukken muziekgeschiedenis. Kortom, een album dat zeker thuis hoort in het rijtje ‘Legendary Albums’.

{slide=The Beach Boys – Wouldn’t It Be Nice}http://www.youtube.com/watch?v=L–cqAI3IUI{/slide}

{slide=The Beach Boys – Good Vibrations}http://www.youtube.com/watch?v=TCeD_6Y3GQc{/slide}

{slide=The Beach Boys – God Only Knows}http://www.youtube.com/watch?v=AOMyS78o5YI{/slide}

Deel: