altVan Nederland naar de VS, vorige week besprak ik hier een van de beste Nederlandse bands ooit, Focus. Nu ga ik de oceaan over naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse singer/songwriter/gitarist waar ik het deze keer in Do you remember wil hebben begon zijn loopbaan in een bandje samen met Steve Miller. Echt veel hits had hij niet maar ik wil jullie hem zeker niet onthouden. Deze week in ‘Do you remember ….. Boz Scaggs’.

William Royce Scaggs, beter bekend als Boz Scaggs is een Amerikaanse zanger/gitarist en songwriter. Geboren op 8 juni 1944 verhuisde de jonge William vanwege het beroep van zijn vader een paar maal. Eerst verhuisden ze naar Oklahoma om in het plaatsje Plano terecht te komen. Het St. Mark’s School of Texas was de privé school waar hij zijn diploma haalde en waar hij zijn artiestennaam krijgt: ze noemen hen eerst Bosley wat later afgekort werd tot Boz. Al vroeg leerde hij gitaarspelen en leerde hij op de privé school Steve Miller kennen. Samen maakten ze deel uit van The Marksmen, Steve’s eerste band. Hun verdere studie volgden ze samen en bleven ook samen muziek maken in een aantal bandjes, ten eerste The Ardells en daarna The Fabulous Knight Trains.

Eenmaal afgestudeerd gaan de heren ieder hun eigen weg, Scaggs besluit om naar Londen te gaan en gaat daar in een rhythym & blues bandje spelen, daarna bracht hij in 1965 een solo-album uit vanuit zijn nieuwe woonoord Zweden. Twee jaar later nam hij de beslissing om terug te gaan naar de Verenigde Staten en belandde daar in San Francisco wat toendertijd bestempeld werdt als hét Mekka van de psychedelische rockscene. Steve Miller had toen zijn later zeer succesvol geworden band de Steve Miller Band opgericht, Boz ging daar bij spelen en ze namen twee albums op, ‘Sailor’ en ‘Children of The Future’. Zijn talenten bleven niet onopgemerkt; hij mocht een platencontract ondertekenen bij Atlantic Records. Helaas brengt zijn tweede plaat niet het succes wat hij voor ogen had en besluit om Atlantic Records gedag te zeggen en een verbintenis met Columbia Records aan te gaan.

In het begin bij Columbia loopt het ook nog niet echt, dit kwam door een paar minder succesvolle releases. Toen hij Jeff Porcaro en David Paich tegen kwam ging het de goede kant op. Met deze heren, die later Toto oprichtten, nam hij het album ‘Silk Degrees’ op. In Amerika en ook in Nederland was het album zeer succesvol: het haalde aan beide zijden van de oceaan de top van de hitlijsten. Op het album ‘Lowdown’ staan twee singles welke grote hits werden, te weten ‘Lido Shuffle’ en ‘What Can I Say’, beiden uit 1977. Na een goed verlopen wereldtournee bracht hij ‘Down Two Then Left’ uit. Dit album was een minder succes dan ‘Silk Degrees’ en de verkoopcijfers waren een stuk minder.

Vanwege de in opmars zijnde punkmuziek is zijn succes in ons land zo goed als verdwenen. In Japan en de VS ging het stukken beter, daar bleef het succes met onder andere ‘Look What You’ve Done’ en ‘Miss Sun’. Beide nummers deden het redelijk in de Amerikaanse hitlijsten. Vanaf 1981 word er weinig tot niets van de zanger vernomen tot hij hij in 1988 een nieuwe plaat uitbrengt. Vanwege de populaire muziek van die tijd bleef deze echter nagenoeg onopgemerkt. Vanaf dat moment brengt hij heel af en toe nog iets uit, maar het succes wat hij haalde in de jaren ’70 is verleden tijd.

{slide=Boz Scaggs – Lido Shuffle (Live)}http://www.youtube.com/watch?v=DIu0jQ5TaRQ{/slide}

{slide=Boz Scaggs – What Can I Say (Live)}http://www.youtube.com/watch?v=7VLQfLl4Zac&feature=related{/slide}

{slide=Boz Scaggs – Lowdown (live)}http://www.youtube.com/watch?v=mha7S99TE5U&feature=related{/slide}

Deel: