In 2009 brak de Surinaamse zanger Damaru helemaal door in Nederland. Na enkele albums in Suriname te hebben uitgebracht tekende hij bij het Nederlandse Top-Notch, bracht ‘Mi Rowsu’ uit en enkele weken later nogmaals, maar dan in duet met Jan Smit. Het ‘Tuintje in mijn hart’ werd een mega grote hit, en stond drie weken op één. Duidelijk dus dat die doorbraak voor Damaru de titel van zijn derde album moest worden.

‘Tuintje in mijn hart’ is het vierde album van Damaru, en het eerste dat ook in Nederland wordt uitgebracht. Op het album staan enkele tracks die eerder al op zijn Surinaamse albums zijn uitgebracht (‘Suriname’, ‘Mi Rowsu’, ‘Liefde doet pijn’, ‘Schatje lief’), aangevuld met een cover van Doe Maar (‘Een dag alleen’) en de Surinaamse Lieve Hugo (‘Een pot met bonen’), en duetten met Fouradi (‘Mijn Lady’), Kempi (‘Zeg nooit nooit’) en natuurlijk Jan Smit (‘Tuintje in mijn hart’). En dan hebben we ook nog eens de zeven solo-nummers die Damaru voor het album schreef.

Zo ook ‘Liever bij jou’, dat zomers begint met ‘Mi lobi yu’, Sranang voor ‘Ik hou van jou’, en zo klinkt het ook. Damaru houdt van zingen en de pas net 25-jarige zanger uit Paramaribo laat het dan ook duidelijk horen. ‘Tuintje in mijn hart’ is een heerlijk zomerse mix van reggae, rap en R&B, maar dan een stuk toegankelijker.

Zomerser dan ‘Suriname’ staan er geen nummers op, maar als je het nummer hoort snap je direct dat waar Guus Meeuwis met ‘Brabant’ een officieus Brabants volkslied heeft gemaakt, Damaru een nieuw Surinaams volkslied heeft geschreven, daar waar er al zovele klassiekers van in Suriname zijn. De zomer begint met Damaru pas echt, en is wat ons betreft nog lang niet over! (8/10) (Top-Notch)


Deel: