altThe Hillbilly Moon Explosion is gevuld met een bonte mix aan nationaliteiten. Hoewel de naam je misschien doet denken aan een stel boeren, kauwend op een strootje, tokkelend op een banjo in de zuiderlijke staten van Amerika is niets minder waar. De frontvrouw, genaamd Emanuela Hutter, is van Italiaans-Zwitserse afkomst en wordt versterkt door twee Engelsmannen op slap-bass en gitaar en een mede Zwitser laat de vellen ratelen met zijn drumkunsten. De band speelt straightforward rockabilly met hier en daar wat jazzy invloeden en maakt mij daarmee heel gelukkig.

Hun naam is ontstaan uit de bands van de verschillende bandleden: Emanuela had een soloproject genaamd ‘MD Moon’ en Olivier Baroni (de bassist) speelde in de band ‘Hillbilly Headhunters’ en de Explosion hebben ze eraan vastgeplakt omdat de nieuwe band een explosieve combinatie van de twee is. ‘Buy Beg or Steal’ is de naam van de derde CD van de band en start direct met de uptempo titeltrack waarbij een rollende surfgitaar het nummer inluidt en daarna overgaat in gestaag ritmisch getokkel terwijl Emanuela je met een kristalheldere stem toezingt. Track twee heet ‘Broken Heart’ waarin de standup bas goed te horen is. Dit wordt gevolgd door ‘She Kicked Me To The Curb’ waar Baroni’s stem voor het eerst zijn intrede doet; door zijn lage, sombere stem komt de tekst van het nummer goed over maar dit kan de eentonigheid van het nummer helaas niet verbergen. Dan slaat het album om door middel van het vierde nummer ‘Natascia’. Een jazz nummer wat in het Italiaans gezongen word en wat niet zou misklinken op een terras, in de zon aan de riviera. ‘Trouble and Strife’ is weer een typisch rockabilly nummer maar de overgang is soepeltjes en helemaal niet storend.

Het volgende nummer heeft een intro als een Johnny Cash song, is een duet tussen Hutter en gastzanger Spark Philips (uit psychobillyband ‘Demented Are Go’) en heeft de klassieke onheilspellendheid die je zou verwachten in een ballade van Nick Cave & The Bad Seeds. ‘Night of the Living Ted’ is wederom een track waar Baroni de vocalen op zich neemt en ik weet niet of het toeval is of gewoon aan hem ligt maar ook dit is vrij eentonig en boeit niet. Gelukkig wordt hierna de microfoon weer overgepakt door Emanuela die de volgende drie nummers weer op zich heeft tot we aankomen bij ‘Rock’n’Roll Girl’ wat een vreemde eend in de bijt is op de CD. Niet per se omdat het nummer zo ontzettend afwijkt van de rest van het album, het is een rock & roll song met swingend pianodeuntje, maar omdat dit het enige nummer is waarin Barnoni zingt en niet saai is. Na het instrumentale ‘Chalk Farm Breakdown’ wordt het dertien nummers tellende album afgesloten met de vrolijke cover van ‘Enola Gay’.

Hoewel The Hillbilly Moon Explosion een rockabilly band is zijn ze niet bang om muziekale uitstapjes te maken naar lichte jazz en klassieke rock & roll. Het album duurt net iets meer dan een half uur en luistert lekker weg waarbij ik moet zeggen dat songvolgorde perfect is gekozen. Door de veelzijdigheid kan je het album makkelijk opzetten als je een goed boek leest op een regenachtige zomerdag zoals vandaag of gewoon om lekker de twist op te dansen. (8/10) (Jungle Records)

Deel: