‘From Fear to Eternity’ is alweer het vijfde verzamelalbum van de Britse metalband Iron Maiden. Deze band, die al vanaf 1980 meedraait, bracht in 1996 ‘Best of the Beast’ uit. Hierop volgde enkele jaren later ‘Eddie’s Archive’ en ‘Edward the Great’ en als vierde verzamelalbum brachten ze in 2008 ‘Somewhere Back in Time’ uit. Dit album ging over Iron Maiden van het jaar 1980 tot 1989, en bevatte hun beste nummers uit die periode.

‘From Fear to Eternity’ is het vervolg op ‘Somewhere Back in Time’. Deze dubbel-cd beslaat de tijdspan van 1990 tot 2010, en de beste nummers uit deze periode. In deze periode heeft Iron Maiden 8 albums uitgegeven (‘No Prayer for the Dying’, ‘Fear of the Dark’, ‘The X Factor’, ‘Virtual XL’, ‘Brave New World’, ‘Dance of Death’, ‘A Matter of Life and Death’ en ‘The Final Frontier’) , en deze dubbel-cd bevat nummers van elk van deze albums. Deze nummers zijn goed verdeeld op de cd. De verschillende periodes van de band zijn goed door elkaar heen gemixt, en hierdoor hoor je ook duidelijk de verschillende stijlen die Iron Maiden heeft gehad. Wel staat er betrekkelijk veel van hun latere werk op (de helft van de nummers komt van hun laatste 3 albums). De keuze van de nummers is eveneens goed. Op deze cd staan alle hoogtepunten die Iron Maiden de afgelopen 20 jaar gehad heeft. Van elk album hebben ze de nummers gekozen die het meest aanspraken bij het publiek, en het meeste herinnerd werden. Ook staan er enkele live-opnames op deze cd.

Er is wel een opmerking te maken bij het feit dat er van ‘The X Factor’ en ‘Virtual XL’ het minste nummers op staan (respectievelijk 2 en 1, waar er van alle andere albums minstens 3 op staan) en dat deze nummers allemaal liveopnames zijn. Hiermee zwijgt dit album een belangrijke periode van de band, namelijk die met zanger Blaze Bayley, dood. De liveopnames zijn namelijk ook met Bruce Dickinson als zanger, en hierdoor is op ‘From Fear to Eternity’ alleen de stem van zanger Bruce Dickinson te horen. Dit terwijl Blaze Bayley, die voor 5 jaar de zanger is geweest van Iron Maiden en mee heeft geholpen aan twee albums, ook een belangrijke invloed heeft gehad op de band.

Maar al met al is dit een goed verzamel-album. De nummers die erop staan zijn (zoals te verwachten viel) goed, net als de kwaliteit van de live-opnames. De nummers zijn goed gekozen, en de verdeling over de cd’s is ook goed. Mijn grootste bezwaar is dus dat Blaze Bayley niet te horen is op dit album, maar daar blijft het dan ook bij. Dit album is dus zeker de moeite waard voor de verzamelaar of fan! (8/10) (EMI)

Deel: