De nieuwe Beyoncé kan je niet alleen horen en bekijken, je kan ze ook ruiken. Bij de nieuwe cd van de oud Destiny’s Child-zangeres zit een sample van ‘Heat’, de geurlijn van de zangeres. Leuk, maar wat moet ik als man met een sample van een damesgeurtje? Op naar de cd dus, waar velen lang op zaten te wachten. Ruim 2,5 jaar na ‘I am… Sasha Fierce’ komt ‘4’ uit. In navolging van Britney Spears die haar zevende album opleukte met een foto van zichzelf en het cijfer van de cd en het boekje vol plaatste met merendeel foto’s, doet ook Beyoncé dit.

Inderdaad geen songtexten, geen al te uitgebreide verhalen, maar slechts commercieel vertoon. Toegegeven, de fotoserie van Beyoncé is een stuk uitdagender dan van la Spears, maar op een modeblaadje met foto’s van de creaties van Knowles, die naast zangeres ook modeontwerpster is, zit de muziekliefhebber niet echt te wachten.

De muziek van ‘4’, waar we dan wel op zitten te wachten. Twaalf tracks in het inmiddels bekende Beyoncé-jasje, maar daar is eigenlijk alles mee gezegd. Sure, singles als ‘Run the World (Girls)’en ‘Best thing I never had’ zullen het redelijk doen in de hitlijsten, maar ik verwacht van heel ‘4’ geen enkel hitje à la ‘Irreplaceable’, ‘Halo’ of ‘Single Ladies’ zal er van komen. Laat staan een echte hit zoals ‘If I were a boy’ of ‘Beatifull Liar’, of het zou het nummer ‘Party’ moeten zijn, dat samen met André 3000 van The Outkast wordt uitgevoerd. Het nummer is samen met de andere tracks enkele weken al uitgelekt en gezien de ophef die Beyoncé er zelf duidelijk over maakte, namelijk geen, lijkt ‘4’ een beetje een tussenalbum; een wachtnummertje voor het grote werk.

‘4’ Is volgens Beyoncé zelf geïnspireerd op artiesten als Stevie Wonder, Fela Kuti, Lauryn Hill en Michael Jackson, zoals vooral te horen op ‘Love on top’ maar als je bedenkt dat Knowles maar liefst 72 (!) tracks opnam waaruit Columbia Records kon kiezen welke twaalf ze op de cd zouden plaatsen, is de spoeling wel erg dun gebleken. Ik kan ‘4’ niet echt een sterk album noemen, en op (nogmaals) ‘Party’ en misschien ‘Start Over’ na, is het gehele album erg oppervlakkig te noemen. Tekstueel wat teruggrepen op haar verleden, en misschien wat kleine steekjes naar haar vader en oud manager, waarmee ze recentelijk brak. Die breuk heeft haar zo te horen niet veel goeds gebracht, want ‘Daddy knows what’s good for you…’, Daddy had dit album nooit goed gekeurd! Misslag voor Beyoncé, of we moeten wel heel erg mis zitten! (6/10)(Columbia/Sony)

{slide=tracklisting}

1. 1+1
2. I Care
3. I Miss You
4. Best Thing I Never Had
5. Party (Featuring Andre 3000)
6. Rather Die Young
7. Start Over
8. Love On Top
9. Countdown
10. End of Time
11. I Was Here
12. Run The World (Girls) {/slide}


{loadposition unruly-heineken}

Deel: