altToen ik deze cd/dvd box in handen kreeg had ik géén idee om welk soort muziek het hier gaat. Nieuwsgierig als ik ben stopte de cd in mijn computer om verrast te worden van een fantastische partij muziek. Het zou zomaar eens kunnen dat de Londense band ‘Slaves to Gravity’ , samengesteld uit Ariel-X en the Ga ga’s, op de vooravond staat van een wereldwijde doorbraak. Hun debuutalbum, ‘Scatter The Crow’ (2008) werd door diverse critici al erg goed ontvangen, met het uitkomen van ‘Underwaterouterspace’ laten ze zien dat ze misschien wel één van de meest opvallende albums van dit jaar hebben uitgebracht.

Van het album, geproduceerd door Bob Marlette, wie ook al samenwerkte met onder andere Alice Cooper, deed het eerste nummer ‘Good Advice’ mijn huis op zijn grondvesten trillen. Alle registers worden gelijk opengetrokken en laat horen waar de band toe in staat is. Mijn “Good Advice”, zet je versterker niet té hard! ‘Honesty’ is het tweede nummer van de cd welke de eerste single was van het album. Beide nummers hebben een heerlijk potje gitaarwerk en ik moet eerlijk zeggen, ookal is deze stijl niet mijn ding is, is het muziek die je wel pakt. De volgende drie tracks van ‘Underwaterouterspace’ trakteren je op een stevig stuk rock ’n roll met heerlijke gitaarriffs, ja echt een goed stuk werk. Het is niet zo dat deze mannen alleen maar stevige rock kunnen maken, de tweede helft van het album laat een wat experimentelere zijde van de band horen, maar is al met al heel indrukwekkend.
In het nummer ‘Misery Pills’ laat zanger Tommy Gleeson horen dat hij over een dijk van een stem beschikt en een absolute topprestatie op dit album leverd. Track zeven van het album, ‘Silence Now’ is Slaves To Gravity’s nieuweste single, ook dit nummer laat horen wat voor een goede zanger Tommy is. ‘Youth Serrated’ begint met een banjo en mondharmonica, je kan je afvragen of dit op dit album thuishoort…….jazeker! ‘Lily Liver’, wat een waanzinnig nummer, wat mij betreft het beste van het album. Het knalt uit je speakers! De laatste drie tracks van het album zijn een oase van sterk zangwerk, spetterende gitaarsolo’s, zoals ik al aangaf staat deze band nog een grote carriére te wachten. Ik verbaas me erover dat ze nog niet eerder zijn doorgebroken.
Over de manier waarop de cd/dvd verpakt zit is geen slecht woord te spreken. Een in drie delen openklapbaar, netjes uitgevoerd geheel laat heel wat professionaliteit zien. Ook hieraan kun je zien dat er geen half werk geleverd wordt. Buiten een cd met elf tracks en het bonusnummer ‘Negative Pose’ zit er ook nog een bonus-dvd bij. Hierop staan al hun clips uitgebracht tot heden (vanaf het album ‘Scatter the Crow’ tot en met ‘Silence Now’, hun nieuwste single). Ook vind je op de dvd een aantal ‘Making Off’s’ van een drietal nummers van hun debuutalbum. ‘Slaves To Gravity’ mag wat mij betreft zó neergezet worden in het rijtje grootheden als de Foo Fighters, Soundgarden en Nickelback, die stijlen zijn terug te horen in hun muziek en ze doen het zeer zeker niet slechter! (8/10)(Steamhammer/SPV)
Deel: