Woensdagavond 27 april staan naast The Galactico’s en School Is Cool, ook de Arquettes op het podium tijdens The Next Big Thing From Belgium. In België is de band al flink aan de weg aan het timmeren. Zo stonden ze reeds op Maanrock, Pukkelpop en in de Anciëne Belgique. In Utrecht staan ze de 27e in de Ekko.

“Voor ons is het niet vreemd, in vindt het zelfs een aangenaam gevoel”, begint Koen Wijnant van de Arquettes. “Carte Blanche, je krijgt de kans om een totaal nieuw publiek aan te spreken, klaar om ingepalmd te worden. We spelen dan met in totaal 3 bands met een eigen smoel die zich volledig gooien voor een nieuw publiek, we zien het helemaal zitten. Het dak moet eraf!”

De Arquettes brachten recentelijk een videoclip uit van hun single ‘Guthers’. In die clip worden enkele politici afgeschilderd als wanna be rockstars. Voor wie denkt dat de clip is gemaakt om politici op te hemelen of juist af te breken komt bedrogen uit. “Er is wat ons betreft helemaal geen overeenkomst. Het was ons net om het contrast te doen. Het is grappig om die figuren uit hun natuurlijke habitat te trekken en hen op een podium van een club te droppen. Achteraf bleken ze het allemaal een heel fijne ervaring te vinden. Doorgaans hebben we geen zak met politiek te maken. Laat de politieke statements maar over aan Bono.”

De opnames voor het debuutalbum van de Arquettes, ‘Wave on’, hebben enkele jaren in beslag genomen. En dat terwijl de Arquettes in 2007 en 2008 op het punt stonden om zich bij de start al definitief te vestigen. “Na enkele singles en de EP in 2008 vond ik dat het -soundwise- teveel richtingen uitging. Ik had het gevoel dat we maar wat aanmodderden in het repetitiehok, teveel uiteenlopende ideeën maakten er een onsamenhangende boel van. Dus ben ik in m’n eentje demo’s beginnen opnemen op een laptop. Mezelf verplichten tot een less is more-aanpak.

Rond juli 2009 was het voor mij duidelijk hoe de plaat moest klinken. Vooral het vinden van een geschikte producer heeft behoorlijk wat tijd in beslag genomen. Toen we op zoek gingen naar een producer in eigen land, liep het meestal spaak op vlak van agenda’s. Het buitenland dan maar: de demo’s die we verzonden werden enthousiast onthaald door o.a. Andy Gill (Gang of Four) en Stéphane ‘Alf’ Briat. Na een kennismaking in november 2009 kozen we voor de laatste. We waren vooral fan van Alf zijn mixwerk voor ‘The Virgin Suicides’ van Air en de totale productie voor Phoenix. Hij voelde goed aan wat de sterke punten waren van de demo’s en heeft deze volgens ons perfect vertaald naar de plaat. De meeste songs die uiteindelijk op de plaat beland zijn schreef ik tussen november en maart 2010″ besluit Koen.

De ‘Next best thing from Belgium-tour staat morgen in Utrecht, en binnenkort nog in Parijs. “Wij zijn er klaar voor, zonder twijfel. Het opwarmertje in de Mezz in Breda was lekker, nu gaan we voor het hoofdmenu. Het is moeilijk in te schatten voor ons heo het publiek ons zal ontvangen. Ook in PArijs zal dat moeilijk in te schatten zijn, maar wellicht heeft Alf wat subliminale codes, zoals ‘Arquettes, c’est chouette, buy this album!’ verborgen in de mix, dus we maken ons geen zorgen, hahaha.

Samen met School is Cool en The Galactico’s staan de Arquettes morgen in de Ekko in Utrecht.

Foto de Arquettes (c) Sofie Middernacht

Deel: