Als er één decenium is waarvan er compilatie-albums worden uitgebracht, dan zijn het de jaren ’80 wel. Muziek, die aanhoorbaar is voor iedereen. Jaren ’90 wordt door ouderen vaak als te erg boem-boem genoemd, jaren ’70 door de jongeren te rock, en de jaren ’60 en eerder hoef je bij de meeste jongeren al helamaal niet mee aan te komen. Vandaar British Invasion, 80’s style. Weer zomaar een verzamel-cdtje, of toch niet?

Allereerst tekent zich het verschil af met veel andere verzamelaars dat de muziek op dit schijfje volledig afkomstig is uit -hoe kan het ook anders- Groot Brittanië. 19 Tracks van Engelse artiesten en natuurlijk startend met de band die waarschijnlijk meer royalties binnenhaalt met verzamel-cd’s dan eigen albums, ABC. De Britse new wave band van Martin Fry staat dan ook driemaal op het album. ‘When Smokey sings’, ‘Poison arrow’ en het iets minder bekende ‘Be near me’ maken gedrieën al van ieder album een heus jaren ’80 festijn.

Ook T’Pau staat meermalen op British Invastion, 80’s Style, met ‘Heart and soul’ en natuurlijk ‘China in your hand’. Beiden in de live-uitvoering, wat het toch even wat aparter maakt. Voor de echte fans, die afgelopen jaar nog bij Remember the 80’s waren in de Brabanthallen natuurlijk erg herkenbaar, en dat feest der herkenning blijft aanwezig op het album. Ook Paul Young (‘Everytime you go away’), Nik Kershaw (‘Wouldn’t it be good’) en Soft Cell (natuurlijk: ‘Tainted love’) zijn te vinden op de compilatie. Heerlijke meezingers voor jong en oud.

Dat hoge meezinggehalte is vrijwel de gehele cd aanwezig, met klassiekers als ‘You spin me round’ en ‘Wishing’ van A Flock of Seaguls, the Specials met ‘Ghost Town’ en de nog altijd populaire Howard Jones, die eveneens met twee nummers vertegenwoordigd is op het album (‘Everlesting love’ en ‘No one is to blame’, beiden in de 2002 uitvoering). Die 2002 uitvoeringen zijn misschien een minpuntje, want voor zover onze kennis strekt ligt 2002 al lang niet meer in de jaren ’80.

Een verrassing voor ons is waarschijnlijk Falco’s ‘Der Kommissar’. Niet in de uitvoering van de Oostenrijkse meester, maar de (natuurlijk) Engelse live-versie van After the Fire, die in de Engelstalige landen een groter succes was. Ook de hier redelijk onbekende Charlie Dore (die als producer werkte met o.a. Lisa Stansfield, Status Quo en Celine Dion en nummers schreef voor o.a. Tina Turner, George Harrison en Worlds Apart) en the Escape Club; de enige artiest uit Engeland die nooi tin de eigen hitlijsten stond, maar wel op nummer 1 kwam in de Verenigde Staten.

Al met al een verrassende mix van jaren ’80 nummers, en juist die nummers die je niet verwacht maken het album tot een welkome afwisseling tussen alle andere jaren ’80 compilaties. British Invasion, 80’s Style is juist zo’n album dat je tussendoor juist nodig hebt. Wij wachten graag op deel 2, met nog meer verrassingen! (7/10)(ZYX)

{slide=ABC – When Smokey sings}http://www.youtube.com/watch?v=3N6PYNRF8mg{/slide}

{slide=the Specials – Ghost Town}http://www.youtube.com/watch?v=1WhhSBgd3KI{/slide}

{slide=Soft Cell – Tainted Love}http://www.youtube.com/watch?v=gBWrLhgiX74{/slide}

{slide=T’Pau – China in your hand}http://www.youtube.com/watch?v=PSh6SQd8UrI{/slide}

Deel: