altDe Nijmeegse hiphop formatie Zo Moeilijk brengt op 4 maart haar tweede cd Nieuwe Moves uit. Met de debuutplaat Nijmeegse Modo vestigden Rosco, Nosa en Nikes hun naam in de Nederlandse hiphop scene, waardoor de verwachtingen voor Nieuwe Moves hooggespannen zijn.

Nieuwe Moves is absoluut geen half werk te noemen, de heren hebben met 20 tracks en 9 gasten flink uitgepakt voor hun nieuwe plaat. Eén van de dingen die meteen opvalt is dat de moves op dit album niet zo nieuw zijn als de naam doet vermoeden. De producties van Nikes en de raps van Rosco en Nosa zijn welliswaar gegroeid, maar de sound is vertrouwd.

De meest opvallende samenwerking op het album is die met DuvelDuvel, die sinds lange tijd weer eens wat van hem laat horen. Het resultaat is Jaman, een grimmige, harde track met diepe bassen. Deze donkere kant van Zo Moeilijk is prima vertegenwoordigd op het album, onder andere op Untouchable en Doomdenkers. De meer funky, rustige tracks zijn echter de hoogtepunten van het album te noemen. Tracks als Kant A, Laatbloeiers (ft. Sticks) en Venus (ft. Cedric) zijn tekstueel érg sterk en orgineel.

Naast Sticks en Duvelduvel doen ook Rico, James, Kabel, Leeroy en Akwasi mee op deze plaat. Stuk voor stuk goede tracks, maar de samenwerking met Akwasi springt er uit. Codes is een keiharde, aanstekelijke track waarbij elke zaal op z’n kop zal worden gezet.

Nieuwe Moves heeft de verwachtingen ingelost. Het is een gevarieerd album, doordrenkt met de eigen Zo Moeilijk sound. Op Nieuwe Moves laat de Nijmeegse Hiphop formatie zien dat ze zijn gegroeid en definitief hun plek in de top van de Nederlandse hiphop hebben verdiend. (8/10)

Deel: