Ik ben blij dat ik alle CD’s importeer in iTunes, anders zou ik nooit op de naam ‘Amplifier’ gekomen zijn. “Dat staat toch gewoon op het hoesje?”, hoor ik u zeggen, maar bij dit album is dat anders. Geen titel, geen bandnaam, alleen een octopus. Twee om precies te zijn: wit gekleurd. Toch wat apart voor een band zonder platenmaatschappij. Als er iets is wat je als band wil, dan is het wel naamsbekendheid. Maar op deze manier is dat vrij lastig…

Maar dan nu de muziek. Eerlijk is eerlijk, deze plaat is wel echt gaaf. Echt ieder nummer is compleet anders, met (indie)rock, grunge, metal en zelfs klassiek. Elk nummer blijft je verrassen en er is geen touw aan vast te knopen. Dit maakt het juist zo goed.

Drie jaar lang heeft het trio (ik dacht dat ze met minimaal acht man waren) gewerkt aan dit twee uur durend album. Elke schijf bevat acht nummers, logischerwijs de tentakels van een octopus. Drie jaar lang heeft het trio gespeeld, beluisterd en hier en daar weer wat veranderd, resulterend in een album dat staat als een huis. Nou ja, een flatgebouw zou hier meer op zijn plaats zijn.

Eén nummer belichten zou oneerbiedig zijn tegenover de rest. Zodoende heb ik geen favoriet kunnen kiezen. Er zit zoveel verschil tussen de nummers! Nummers met een gemiddelde lengte van een minuut of acht, geven je het bevel om de hele plaat af te luisteren, zonder pauze te nemen. Dit is het ook zeker waard.

De aftrap ‘The Runner’ is een mix van lage bassen en voetstappen. Vooral met een geschikte installatie, klinkt dit heerlijk (behalve voor de buren). Gevolgd door een meerstemmige mini-opera ‘Minion’s Song’. Als de start zo begint, kan de rest niet meer fout gaan, is de gedachte. En inderdaad, het gaat niet fout, het wordt alsmaar beter en beter. Hulde!

Dit album is gehuld in mysterie. Amplifier neemt je mee naar de ruimte en laat je alle hoeken van het universum zien. In twee volle uren scheer je langs planeten, met elk hun eigen muziekstijl. Het gaat zó snel, dat het ene genre nog niet klaar is, of de volgende biedt zich al aan. Dit mondt uit in een prachtig samenspel van experimentele geluiden, meerstemmige zang, scheurende gitaren, lieflijke klokjes en hier en daar een Oosters tintje.

Vergelijkingen met andere bands zijn niet te maken. Het album zelf aanschaffen is de enige optie om je te laten betoveren door de enorme veelzijdigheid van deze band. Zorg er overigens wel voor dat je het goede album in handen krijgt. Zonder naam is het vrij lastig om op alfabet gezet te worden, dus zoek goed in de rekken!

Amplifier, laat zien wie je bent, de wereld vraagt erom! (9,5/10)

Deel: