Een opvallende verschijning is het zeker: Divide & Conquer. Het nieuwe werk van Vandaveer (ofwel Mark Charles Heidinger) zit verstopt in een rood hoesje, bekleed met een zwarte boom en witte bladeren. In een modern huishouden zou deze afbeelding als schilderij aan de muur of als subtiel printje in het behang verwerkt kunnen worden. Maar goed, het gaat natuurlijk om wat er nu precies in dat hoesje zit. En daar was ik aangenaam verrast over!

Vandaveer is in het mainstream genre een onbekende artiest. Vergelijkingen met Jack Johnson kan ik zonder schaamte maken en daar kan deze man trots op zijn. Dit album staat garant voor de rust zelve, met hier en daar een zwevend tintje. Heerlijke wegdroom muziek om op zondag, onder het genot van een goed boek, non-stop te laten draaien. Het verveelt eigenlijk nooit.

Nummer twee 'Woolgathering' geeft me precies het gevoel dat ik naar Jack Johnson zit te luisteren. In ieder geval is zijn karakteristieke gitaarspel overduidelijk terug te horen. Vandaveer heeft zich laten inspireren. Zowel het hoesje als de muziek bevat duidelijke overeenkomsten met bovengenoemde artiest. Of Heidinger dit overigens zelf ook weet, kan ik me alleen maar blijven afvragen. Voor hem heeft het in ieder geval goed uitgepakt!

'A Mighty Leviathan of Old' laat een prachtig duet horen met een perfecte vrouwenstem. Niet dat de stem zo geweldig is, maar deze past helemaal in dit genre. Er is geen speld tussen te krijgen en dat ga ik dus ook maar niet proberen. Het nummer geeft het heerlijke boerse karakter weer van het plattelandsleven in Midden-Amerika. Wie verlangt er nou niet naar een middagdutje doen, leunend tegen een baal hooi, met een strohoed op en zo'n lange grasstengel in je mond. Je ene been over de andere en heerlijk deinen met je voet op de maat van de muziek. Howdie Cowboy!

Nog een opvallend nummer is 'Long Lost Cause'. Het is weer een duet, waarvan de stemmen dus ook weer prachtig op elkaar zijn afgestemd. Tezamen met de subtiele piano partijen, ligt dit liedje erg fijn in het gehoor. Het nummer zal geen breed publiek aanspreken, maar alleen degenen die op zoek zijn naar rust. Deze cd is een prachtige aanvulling in iedere huiskamer waar Feng Shui de overhand heeft en waar de rust wordt opgezocht. En als je het schijfje uit het hoesje hebt gehaald, kun je hem zo aan je muur hangen. Handig toch? (8/10) (Supply & Demand Music)

Deel: