We schrijven het jaar 1981, het jaar waarin Bob Marley stierf, Ronald Reagan aan de macht was, Pinochet aan de macht kwam in Nigaragua, en we voor het eerst hoorden van die vreselijke ziekte, genaamd AIDS. We schrijven ook het jaar waarin Heaven 17 werd opgericht, na kortstondig de naam B.E.F. aangenomen te hebben. Opgericht door twee ex-Human League leden (Martyn Ware en Ian Craigh Marsh) en aangevuld met Glenn Gregory als zanger. Het debuutalbum ‘Penthouse and Pavement’ wordt uitgebracht en is tot op heden nog steeds een van de beste synthpop-albums van de jaren ’80. In 2006 al eens ge-remasterd, maar nu nogmaals uitgebracht als box met een hele berg extraatjes. En wat voor een extraatjes!

‘Penthouse and Pavement’ is een van de albums dat al jarenlang in mijn LP-collectie zit, en bij het terugluisteren van het origineel viel het me weer op wat een geniale vondst de Britten in het laatste nummer hadden verwerkt. ‘We’re gonna live for a very long time’ had in de laatste groef een loop ingebouwd. ‘For a very long time’, de laatste zin van het nummer, bleef daardoor ‘for a very long time’ uit je platenspeler schallen. Een gadget die helaas verloren is gegaan met de cd.

De eerste CD in de box bevat de remaster van het briljante album (niet voor niets staat het genoemd in de lijst van ‘1001 albums die je moet hebben beluisterd voor men sterft’ van Robert Dimery), met naast de originele tracks (waarvan vijf singles) de 12″-s van ‘I’m your Money’ en ‘Are everything’, en B.E.F.-nummer ‘Decline of the west’. Wat opvalt is dat het complete album erg links geörienteerd is, niet verwonderlijk, want dat was de uitstraling die de band in de jaren ’80 al had, zoals veel bands in het land van de ijzeren dame Margareth Thatcher. Aanraders voor hen die nog onbekend zijn met het werk van Heaven 17 zijn ‘(We don’t need this) Fascist groove thang’ en ‘Geisha boys and Temple girls’, waarbij de laatste track een uitermate demonstratie is van wat begin jaren ’80 als hypermodern werd gezien.

De tweede disk bevat een 20-tal tracks die niet alleen voor de zware fan een lust zijn voor het oor. ‘Lost Demos 1980′ bevat de oorspronkelijke demo’s van o.a. ‘Penthouse and Pavement’, ‘(We don’t need this) Fascist groove thang’. ‘Soul warfare’, ‘Are everything’ en de instrumentale en vocale demo van ‘Play to win’, zes alternatieve versies van B.E.F., de British Electric Foundation, en enkele experimenten die de groep hield voordat ze uiteindelijk bij de hits die ze hadden uitkwamen. Verwacht hierbij de echt eerste probeersels en experimenten, gevonden op de zolder van Martyn Ware. Een uniek kijkje in de keuken van hoe Heaven 17 hun muziek bedacht.

Disk drie tenslotte is een dvd met daarop de videoclip van ‘Penthouse and Pavement’ en een uur durende documentaire over de band (niet ondertiteld, hoewel we verwachten dat de liefhebbers van ’80’s muziek toch echt wel Engels spreken en verstaan). De enige die ontbreekt op de dvd is helaas Ian, die na een verdwijning in 2006-2007 Een en ander is nog aangevuld met 5 art-cards met de cover en back van de singles, een poster (iets wat vroeger bij een LP heel normaal was, een uitgebreid boekwerk en dat alles vormgegeven in een degelijke box in de bekende ‘Penthouse and Pavement’ vormgeving, waardoor de box een traktatie is voor je muziekcollectie (8/10) (EMI)

{slide=Reserveren en bestellen}

Penthouse & Pavement -Cddvd-
Penthouse & Pavement -Cddvd-
Heaven 17

{/slide}

Deel: