Vier jaar hebben we moeten wachten op de nieuwe cd van het Schotse Belle and Sebastian. ‘Write about love’ is het achtste album echter alweer, en het is vreemd dat we zo lang moesten wachten, aangezien de band tussen 1996 en 2006 maar liefst zeven albums afleverde. Was er een writersblock, een sabbatical, of wilde de band gewoon wat tijd om een meesterwerkje af te leveren?

Openende met ‘I didn’t see it coming’ trekt het album rustig aan, zoals we van de band gewend zijn. Was Belle and Sebastian de laatste albums wat meer aan het experimenteren richting het hedendaagse, op ‘Write about love’ gaat we band weer heerlijk terug naar de jaren ’60-sound zoals we van ze gewend zijn. Als het hele album zo blijft hebben we te maken met een meesterwerk, maar goed, er zijn er slechts weinigen die dat weten waar te maken.

‘I didn’t see it coming’ is een van de hoogtepunten van het album, dat anders is dan we gewend zijn van de Schotten. Iets meer synthesizer, is minder diepgang dan verwacht hadden, zeker nu wel zo lang moesten wachten op het album. Zeker aan een duet met Norah Jones zou meer aandacht hadden moeten worden besteed, maar dat duet, ‘Little Lou,ugly Jack,prophet John’ is zelfs een van de minste nummers van het album te noemen.

Stuart Murdoch heeft met ‘Write about love’ misschien niet helemaal aan de verwachtingen voldaan, en soms lijkt het zelfs ietwat afgeraffeld. Aan producer Tony Hoffer zal het niet hebben gelegen, aangezien die met ‘The Life Pursuit’ nog een briljant Belle and Sebastian album afleverde. Is het album dan zo slecht? Nee, helemaal niet, misschien niet wat we ervan verwachtten, maar met ‘Write about love’ levert Belle and Sebastian een solide album af. Solide is misschien het beste woord, want uitmuntend zou te veel eer zijn geweest. (6/10) (Rough Trade/Konkurent)

{slide=tracklist}

1.I Didn’t See It Coming
2.Come On Sister
3.Calculating Bimbo
4.I Want The World To Stop
5.Little Lou,ugly Jack,prophet John (feat. Norah Jones)
6.Write About Love
7.I’m Not Living In The Real World
8.The Ghost Of Rockschoo
9.Read The Blessed Pages
10.I Can See Your Future
11.Sunday’s Pretty Icons {/slide}

Deel: