De naam [[Billy Cobham]] doet de harten van de liefhebbers van fusion altijd sneller slaan. Niet voor niets, want de mede-oprichter van het [[Mahavishnu Orchestra]], is een van de beste jazz-drummers ter wereld. Zijn nieuwste CD ‘Palindrome‘ slaat terug op de geschiedenis van Cobham. ‘Moon Germs’ bijvoorbeeld, in 1975 al op zijn ‘Total Eclipse’ uitgebracht, maar Cobham vond nu pas je juiste muzikanten om het nummer definitief op cd te zetten. De trompet van Michael Rodriguez klinkt samen met de sax van Ernie Watts en de trombone van Marshall Gilkes als een blazersensemble dat zijn plek weet te vinden op het funky nummer. Ook ‘Two for Juan’ (1987, Picture This) is een van de vijf nummers die Cobham in een verbeterde versie heeft opgenomen. Jean Marie Ecay geeft het tweede deel van Cobham’s ‘Fruit of the Loom’ serie een swing mee die het album rechtstreeks in de gelederen van de fusion hall of fame kan zetten.

De meester zelf drumt als onderdeel van zijn eigen geheel, laat solo’s graag over aan anderen. Iets dat we gewend zijn van Cobham, ook tijdens zijn concerten. Cobham presenteert zichzelf op ‘Palindrome’ als dirigent van zijn eigen fusion-ensemble, hoewel hij op ‘Obliquiely Speaking’ zelf flink los gaat, ten favoure van het nummer, dat wat meer richting de latin gaat, maar toch ook wel wat wegheeft van het eerdere ‘Two for Juan’. Liefhebbers van de rustigere jazz komen goed beschoren ten ijs bij ‘Palindrome’, maar ook liefhebbers van de commerciëel bekendere [[Mezzoforte]] kunnen zich herkennen in de cd. ‘Mirage’ bijvoorbeeld klinkt alslof het jaarlijks te horen valt op [[North Sea Jazz]], en dat kan kloppen. Het nummer uit 1997, van Cobham’s cd ‘Focussed’, is door meerderen gecovered en uitgevoerd. ‘Cancun Market’ geeft je enkele minuten lang het gevoel over het drukke Mexicaanse marktplein te lopen; de repeterende drums en percussie geeft voorbeeldig alle voetstappen op de keien weer. Ook het samba-achtige ‘Alfa Waves’ benadrukt in dezen de kunsten van dr drummer, zichzelf weg te cijferen in het geheel, om op ‘Saippuakivikauppias’, de langste [[palindroom]] ter wereld, weer af te sluiten in de voor Cobham zo bekende stijl, de fusion. Saillant detail bij ‘Saippuakivikauppias’ is dat de tablatuur van het nummer, net als een echte palindroom, van achter naar voren is te spelen. ‘Palindrome’ pakt het verleden en combineert dat met het heden, van oude tunes tot nieuwe nummers. Een must have voor de oprechte fusion-fan. (8/10)

Deel: