Het is de droom van vele artiesten wereldwijd: Een album uitbrengen bij het legendarische Amerikaanse label [[Motown]] Records. Het label waar de groten der aarde hun successen hebben gevierd. Onder andere [[Michael Jackson]], [[Diana Ross]], [[Lionel Richie]] en [[Stevie Wonder]] hebben albums uitgebracht bij Motown. Nog nooit heeft een Nederlandse artiest dit voor elkaar gekregen, tot 28 augustus 2009, de dag dat het album Wicked Ways van [[Waylon]] werd uitgebracht door Motown. Kijk en luister op Youtube eerst zijn single Wicked Way, live bij Raymann is laat:

Waylon – Wicked Way

Waylon

Holland’s Got Talent

Waylon was tot voor kort nog een vrij onbekende artiest in Nederland. De in 1980 geboren Willem Bijkerk begon al jong met het maken van muziek. Hij werd vooral door twee artiesten geïnspireerd, Michael Jackson en [[Waylon Jennings]]. De laaste was een country zanger, een genre waarin Waylon ook zijn eerste tracks op nam. Tot zijn grote verbazing kwam deze muziek ook bij Jennings terecht en werd hij zelfs uit genodigd om mee te touren met zijn grote idool. Toen in 2002 Jennings overleed, kwam Waylon terug naar Nederland. Het duurde tot 2008 voordat het grote publiek in Nederland hem leerde kennen, hij deed in dat jaar mee aan de talentenshow Holland’s Got Talent. In deze show deed Waylon nummers van Michael Jackson, James Brown en Otis Redding, alsof ze voor hem geschreven waren. Een paar covers van Michael Jackson en [[James Brown]] kun je hier bekijken.

Wicked Way

Uiteindelijk werd Waylon tweede in de talenten jacht, maar ging zijn eigen weg. Hij kreeg de kans om met de producers van oa James Morisson en Duffy muziek te schrijven en werd daarna door Universal Music, de eigenaar van Motown, opgemerkt. Het resultaat is het album Wicked Way, dat perfect past in de traditie van soulfull, pop muziek die Motown al een halve eeuw uitbrengt. Of zoals hij zijn muziek zelf omschrijft: “Rock & Soul: Het ruige van rock met de intentie van soul”. Over het album kan ik vrij kort zijn, het is een lekker afwisselend album met opzwepende funky tracks zoals Wicked Way en prachtige balads zoals “Tell me what you’re Thinking”. Bij alle nummers proef je echter dat Waylon uit zijn hart zingt. Het album is goed gemixt, maar niet te glad of te ‘gemaakt’. Ik heb hem (nog) niet live gezien, maar zijn tracks zijn in ieder geval erg geschikt voor een spetterend optreden.

Downloads

Al is er best wat Youtube materiaal van hem te vinden, downloads van bijvoorbeeld live optredens ben ik nog niet tegen gekomen. Wel is Waylon bij Giel Beelen geweest op 3FM, en die is zo goed geweest om een live nummer online te zetten. Het nummer is ‘Nothing to Lose’, afkomstig van zijn album ‘Wicked Way’. Je kunt hem hieronder downloaden:

Nothing to Lose – Waylon (Live @ Giel 3fm)

Deel: