Caro Emerald, Blaudzun, Tangarine, Claudia de Breij, Roos Blufpand, Janne Schra, Helge Slikker, Izaline Calister en Qeaux Qeaux Joans spelen op woensdag 7 juni in Paradiso samen met topmuzikanten die de afgelopen jaren hun geboorteland moesten ontvluchten. De opbrengst van de avond gaat naar de Sounds of Change, een stichting die hulpverleners en docenten traint in het gebruik van muziek met (getraumatiseerde) kinderen in vluchtelingenkampen.

Wonderbaarlijke ontmoetingen
Tijdens de ontmoeting tussen Caro Emerald en de Syrische Nawras Altaky raakt Caro geïnspireerd om exotische instrumenten te gebruiken in haar eigen muziek en gaat ze oefenen om een nummer in het Arabisch te zingen. Claudia de Breij kon haar lachen niet inhouden toen ze hoorde dat saxofonist Nader Issa het liefst naar Nederland wilde vluchten omdat dit het land van Candy Dulfer is. Clarinettist Ghaeth Almagooth vertelt aan Roos Blufpand en de Turkse fluitist Sinan Arat hoe zijn klarinet over boord sloeg tijdens zijn bootreis van Turkije naar Griekenland. De heren van Tangarine zijn gekoppeld aan de 27-jarige Rasha Shaar uit Syrië. Samen komen ze erachter dat liedjes uit hun kindertijd, buiten de taal, nauwelijks van elkaar verschillen. Dit zijn een paar van de verhalen die elkaar kruisen tijdens de voorbereidingen voor het concert op 7 juni in Paradiso.

Muzikale koppels
Alle artiesten zijn in koppels hun muzikale bijdrage voor 7 juni aan het voorbereiden, zo spelen er samen: Caro Emerald & Nawras Altaky, Claudia de Breij & Nader Issa, Blaudzun & Hadi Samer, Roos Blufpand & Ghaeth Almagooth, Izaline Calister & Shaza Hayek, Tangarine & Rasha Shaar, Helge Slikker & Nieloefaar, Janne Schra & Murhaf Alkurdi.

Het goede doel
De opbrengst van de avond gaat naar de Stichting Sounds of Change. Oprichter Lucas Dols, onder andere bassist van Room Eleven, traint hulpverleners en docenten in het gebruik van muziek met getraumatiseerde kinderen. Hij werkte de afgelopen jaren in Palestina, Jordanië, Libanon, Turkije, Griekenland, Oekraïne, Rwanda, Tanzania en India. “De ene helft van het jaar treed ik op en geef ik les in Nederland, de andere helft van het jaar reis ik om trainingen te geven aan docenten en hulpverleners over het integreren van muziek in hun lesprogramma, om zo beter om te gaan met (getraumatiseerde) kinderen in vluchtelingenkampen.”
Volgens Dols helpt muziek kinderen bij het verwerken van trauma’s; ze leren zich in te leven in een ander, samen te werken en het stimuleert hun creativiteit. Allemaal vaardigheden die ze hard nodig zullen hebben in het opbouwen van een bestaan in een onzekere wereld.

“Ik geef geen workshops aan kinderen, maar aan docenten. Door juist de hulpverleners en docenten te trainen, die vaak zelf ook vluchteling zijn, investeer ik in mensen die continuïteit en veiligheid kunnen bieden aan de kinderen”. Aldus Dols

Met de opbrengst van het benefietconcert hoopt Dols zijn werkzaamheden minimaal 2 jaar voort te kunnen zetten. Hij hoopt ook dat het concert een springplank is voor de muzikanten die meedoen. “Het is fantastisch om te zien dat netwerken worden uitgebreid, dat er prille vriendschappen en waardevolle inzichten in elkaars leven ontstaan.”

Het Sounds of Change benefietconcert vindt plaats op 7 juni om 19:30 in Paradiso. Op de website www.soundsofchange.org is meer informatie te vinden.

Deel:

Comments are closed.