De komende editie van Pinkpop in het Limburgse Landgraaf wordt een groter spektakel dan ooit tevoren. Tenminste, als we Pinkpopbaas Jan Smeets moeten geloven. Pinkpop staat vanaf 1990 vermeld in het Guiness Record Boek als het oudste popfestival van Nederland, en is het langstlopende jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Dit jaar is het de veertigste editie op rij.

Waren grote namen als Bruce Springsteen en Snow Patrol al eerder bekend, de rest van de line up kent ook nog enkele verrassingen.

Zaterdag zal het festival zoals altijd een rustige start kennen met Just Jack (Starz in their eyes, 2007), Kings of the day, Elbow, Chris Cornell (Ex-Soundgarden, meerdere Nederlandse Festivals de laatste paar jaren), The Killers (12 maart stonden zij nog in de Heineken Music Hall), Me First and the Gimme Gimmes en als afsluiter the Boss: Bruce Springsteen. Was dat niet die man die Nederland de afgelopen jaren al enkele malen heeft aangedaan en niemand meer dan alleen de echte fans wist te bereiken?

Zondag brengt ons echter enkele verrassingen, met revival nummertje zoveel van Madness, Depeche Mode, die samen met Placebo nog wel eens in staat zal zijn de boel op te peppen. Of blijkt Milow opeens meer te zijn dan een one-day-fly? Keane, James Morrison en Maria Mena mogen de fans gedurende de dag lekker in verroering brengen, en laten we hopen dat ook Kyteman, White Lies, Pendulum, De Staat of Volbeat de dag aangenaam kunnen laten beginnen.

Maandag komt de deceptie van vorig jaar (Amy MacDonald) een goedmakertje brengen, en zullen liefhebbers van rock flink aan hun trekken komen met Anouk, Franz Ferdinand, The Kooks (Lowlands 2007 + 2008), maar ook de Belgisch/Nederlandse Novastar schuift aan aan tafel. De Jeugd van Tegenwoordig, Shinedown, The Ting Tings, Katy Perry, Billy Talent, The Script, The All-American Rejects, en als groots aangekondigde afsluiter Snow Patrol zullen het festival compleet maken. Maar of Snow Patrol al wel zo groot is als Jan Smeets zelf misschien denkt?

Ja, wij hadden ook liever een echte aflsluiter willen zien, maar na Metallica, Rage Against the Machine en the Foo Fighters opPinkpop 2008 was het voor Smeets en zijn mannen ook wel erg moeilijk om een overtreffender line-up te programmeren. Of zou

Deel: