Na drie goed ontvangen, muzikaal uiteenlopende albums brengt de Utrechtse rock ‘n’ soul band My Blue Van nu de single ‘Better Believe (Strange Love)’ uit. Het vervreemdende nummer gaat vergezeld van een videoclip in zwart-wit, die onderdeel uitmaakt van de voorstelling PIT.

PIT is een project van TENT circustheater producties, een circusvoorstelling in een mobiel theater met een uniek decor, geregisseerd door Zinzi Oegema. De bezoeker kijkt letterlijk neer op de spelers, die zich onderin een vierkante bak (‘de pit’) bevinden, waar ze met geen mogelijkheid uit kunnen ontsnappen. Althans, dat denk je, want al snel weten ze door middel van acrobatiek hun gevangenis te ontvluchten in een voor de toeschouwer zinnenprikkelende ervaring.

Dat zinnenprikkelende zit hem ook in de soundtrack die My Blue Van speciaal voor de voorstelling componeerde, een originele mix van groovende blues, rock, soul en hiphop, die bijdraagt aan het voornaamste doel van de voorstelling: vervreemden. Frontman Bas Beenackers (33): “We hebben vooraf heel weinig instructies meegekregen, wat wij als zeer prettig ervoeren. De kernopdracht was simpel: schrijf een halfuur aan sfeerverhogende muziek die bezweert, prikkelt, vervreemdt en, belangrijker nog, de voorstelling versterkt.” ‘Better Believe (Strange Love)’ is het enige nummer met tekst in een verder instrumentale soundtrack.

My Blue Van bestaat uit zanger/gitarist Bas Beenackers, bassist Johan van Bussel en drummer Dennis Wechgelaar. Eerder verschenen van de band uit Utrecht de albums ‘As Colours Change’ (2013), ‘Hush‘ (2015) en ‘Robot’ (2017). De band werkt op dit moment in hun eigen studio aan nieuw materiaal.

Na voorstellingen in onder meer Amsterdam en Vlissingen is PIT nog te zien in Tilburg tijdens Festival Circolo op 12, 13 en 14 oktober aanstaande. Daarnaast zal PIT vanwege de positieve ontvangst nog een jaar langer doorgaan, nieuwe data volgen nog.

Deel: