Tijdens hun nog relatief korte bestaan heeft de Nederlandse band the Detonics al behoorlijk van zich doen spreken. Twee jaar geleden wonnen zij de Dutch Blues Challenge, wat deelname aan de International Blues Challenge in Memphis tot gevolg had, waar het vijftal de halve finale wist te bereiken. In maart 2017 verscheen het live opgenomen ‘Live Evidence’, waarmee een prima visitekaartje werd afgegeven. De band bestaat uit Kars van Nus (zang, harmonica), Jeremy Aussems (gitaar), Raimond de Nijs (piano, Hammond), Mathijs Roks (drums) en René Leijtens (contrabas).

Op 12 oktober a.s. verschijnt het eerste studioalbum, genaamd ‘Raise Your Bet‘ met een feestje in De Gouden Leeuw in Dongen. Op de cd vinden we elf door de diverse leden van de band zelfgeschreven nummers, waarvan de meeste van de hand van Nus en de Nijs zijn. Muzikaal leunt de band heel sterk op de blues en rhythm & blues van de Amerikaanse West Coast: swingende en dansbare nummers dus. Meteen met de opener, ‘Swing King’ is dat duidelijk en de swingende r&b blijft als rode draad over de hele cd lopen. Er worden wat zijpaden betreden met de New Orleans style ‘My Dad Taught Me To Rock’, de swamp blues ‘Out Of Sight’, het countryachtige ‘Route 101’ en de slowblues ‘Bullet Through My Heart’.

Muzikaal is de band prima op elkaar ingespeeld. De ritmesectie van Roks en Leijtens staat als een huis. Raimond de Nijs is hierbij een grote steun en pakt vaak de hoofdrol met smaakvol toetsenwerk. Bij Kars van Nus klinkt wellicht iets te veel Nederlands accent door, maar wat zang betreft is er verder niets op hem aan te merken; hij heeft een prima stem voor dit genre. En het gitaarspel van Jeremy (‘Mr Barber’?) Aussems is ijzersterk. Kortom, een uitstekende cd van een prima band die het nog ver kan schoppen. (8/10)  (Naked)

Deel: