Twintig jaar na haar debuutalbum ‘World of Hurt‘ en alweer zes jaar na haar laatste studioalbum ‘Eye of the Hurricane’ komt Ilse DeLange dan eindelijk weer met nieuwe muziek. Solo weliswaar, want in de tussenliggende jaren hebben we enkele juweeltjes van haar mogen ontvangen met The Common Linnets, waarmee ze twee nummer 1-albums afleverde. Door de jaren heen heeft Ilse niet stil gezeten. Zo maakte ze naast The Common Linnets uren met het jureren, coachen en begeleiden bij The Voice of Holland, startte ze haar eigen Tuckerville, presenteerde ze op tv ‘Ilse’s Veranda’ en speelde ze een rolletje in de Amerikaanse drama serie Nashville. Nu, op de valreep van de zomer, komt ze met ‘Ilse DeLange‘, een persoonlijk album, zo zou je verwachten.

Met het uptempo ‘OK’ start het album lekker vlot, vergelijkbaar met haar oudere werk, waarmee ze country goed mixt met popmuziek en zelfs ietwat richting de dance experimenteert. Hiermee laat ze haar periode van The Common Linnets direct achter zich en geeft ze een duidelijke scheiding aan tussen haar band en solowerk. Met ‘Heartbeat’ trekt ze die lijn direct door en gaat ze Amerikaanser dan tevoren. Zou ze klaar zijn voor de oversteek?

‘Ilse Delange’ heeft als album geen echte dieptepunten. Enkele typische albumtracks als ‘Right with you’ en het ingetogen ‘Sun & Shadow’ die leuk zijn voor de echte fans, maar die je waarschijnlijk nooit op de radio zal horen. Jammer, maar gelukkig staan er op het album enkele sterke tracks die zeker op de vaste setlists van de grote radiostations zullen komen te staan, zoals ‘ Violet & Blue’. Het nummer is dan ook niet voor niets, samenmet ‘OK’ en ‘Runaway’ in een akkoestische versie als bonustrack opgenomen, samen met een duet met de Engelse zanger Calum Scott, ‘You Are The Reason’.

Ilse DeLange heeft met het gelijknamige album een sterke comeback gemaakt na een veel te lange tijd zonder nieuwe ‘eigen’ muziek. Wat er met The Common Linnets gaat gebeuren is nog niet bekend, maar haar nieuwe album kan er wel eens voor zorgen dat ze het de komende tijd te druk heeft en ze die band voor langere tijd de kast in moet schuiven. De Almelose is met recht een van de beste zangeressen van ons land en heeft niet ingeboet. Brengt ze de komende jaren nog enkele albums uit als deze comeback, ligt na Nederland ook de rest van de wereld geheid aan haar voeten. (8/10) (Universal)

Deel: