Eind juni tot en met halverwege juli is het in het Zwitserse Montreux weer tijd voor het jaarlijkse Montreux Jazz Festival. Het beroemde festival bestaat al ruim 50 jaar, en dat is dus zelfs langer dan ons eigen Pinkpop festival. Beroemdheden als Ella Fitzgerald, Miles Davis en Bill Evans traden zelfs al op op Montreux. Na het Montreal International Jazz Festival in Canada is het het tweede grootste Jazz festival ter wereld. Ondanks de lange leeftijd van het festival staat Montreux Jazz Festival echter alleen niet zoals Pinkpop in het Guiness Book of world records. Maar goed, er staan alleen maar mega fortune dreams in het Guiness Book of world records. Het zal de organisatie dan ook worst wezen, zolang ze maar bezoekers trekken.

Het Montreux Jazz Festival vond voor het eerst plaats in 1967 in het Montreux Casino. Door de baanbrekende inspanningen van oprichter Claude Nobs heeft het festival zich door de jaren heen ontwikkeld tot een twee weken durend evenement dat bezocht wordt door tussen 200.000 en 250.000 liefhebbers per editie, en beslaat het meer dan jazz alleen. En dat voor een stadje van nog geen 30.000 inwoners!

Diversiteit

Door de jaren heen traden ook niet jazz-artiesten op, als Ice T, Alanis Morrissette, Marianne Faithfull, Status Quo, Led Zeppelin, Pink Floyd, Nina Hagen, Frank Zappa, Deep Purple en Canned Heat. Ondanks dat echte jazz-liefhebbers er niet blij om zijn, heeft de diversiteit bijgedragen tot het wereldwijde succes van het festival.

Ondanks de huidige ontwikkelingen en innovatie in de muziekwereld (denk aan dance/house), zal het Montreux Jazz Festival ongetwijfeld weer een groot spektakel worden. Er worden dit jaar dan ook tegen de 250.000 gretige muziekliefhebbers verwacht worden en een keur aan legendarische performances om naar uit te kijken, zal het festival zijn fenomenale wereldwijde reputatie als top live jazz evenement hoog in het vaandel houden.

Hoogtepunt

Het is dan ook wederom de vraag welke act(s) dit jaar hun live-album gaan opnemen op ‘Montreux’, en zich in het rijtje gaan scharen van onder anderen Alice Cooper, Bill Evans, Deep Purple, Nile Rodgers & Chic, Simply Red, Yes, of een van de vele andere artiesten die het wereldwijd beroemde festival aangrepen voor een live-opname. Het blijft voor velen echter een van de hoogtepunten uit hun carrière. Voor je het weet is de carrière immers over.

Dit jaar zal het beroemde festival hoogstwaarschijnlijk de 250.000 bezoekers aan gaan tikken, en dan doet het festival met een programma waar toppers als Iggy Pop, Paolo Conte, Stanley Clarke, Rag ‘n’ Bone man, Massive Attack, Eivind Aarset, Deep Purple, Billy Idon, N.E.R.D. en Nick Cave hun opwachting zullen maken. Een mooie line up!

Deel:

Comments are closed.