Deze week maakt So What’s Next? de eerste namen bekend en start de kaartverkoop van de zesde editie van het jazz en beyond festival op 2, 3 en 4 november 2018 in Eindhoven. Een driedaagse muziekevolutie met optredens van toonaangevende en grensverleggende artiesten uit het nieuwe millennium met crossovers van jazz, hiphop, soul, world, elektronische en klassieke muziek. Het festival vindt plaats in Muziekgebouw Eindhoven en op diverse locaties in het centrum van Eindhoven.

So What’s Next? opent op vrijdag 2 november met het bijzondere project Songs of Joni Mitchell. Een ode aan de levende legende – die dit jaar 75 jaar wordt – door het Noordpool Orkest met speciale gasten Zara McFarlane, Ben van Gelder, Anna Serierse & Jorrit Westerhof.

Op zaterdag 2 november zijn er optredens van baanbrekende artiesten in Muziekgebouw Eindhoven met o.a. Avishai Cohen, die zich voor zijn persoonlijke en funky project ‘1970’ liet inspireren door de muziek uit zijn jeugd. Behalve bassist is hij leadzanger binnen deze band. Het hypnotiserende GoGo Penguin speelt akoestische elektronica en bewijst live waarom het een van de snelst groeiende acts uit de Britse jazzscene is. Met SFJAZZ Collective haalt So What’s Next? een all-star-formatie naar Eindhoven. Acht topjazzmusici bundelen hun muzikale krachten in één band en spelen met een hedendaagse sound nieuwe arrangementen van het werk van Herbie Hancock, Thelonius Monk, Horace Silver, John Coltrane en Stevie Wonder.

Tijdens So What’s Next? Downtown op zondag 4 november, presenteert het festival nog meer vertegenwoordigers van de levendige Londense jazzscene. Soulzangeres Poppy Ajudha is pas 22, maar heeft net zo’n doorleefd stemgeluid als Amy Winehouse. Supertalent op saxofoon en bandleider Nubya Garcia gebruikt invloeden uit gospel, soul en latin maar ook grime en garage. Jazz beheerst ze tot in de puntjes.

Joni Mitchell is een levende legende. In november van dit jaar wordt ze 75 jaar. Een aanleiding om haar te eren met een bijzonder concert op de openingsavond van So What’s Next? in Muziekgebouw Eindhoven. Mitchell heeft een omvangrijk oeuvre waarin ze steeds nieuwe wegen verkent. Ze begon haar muziekcarrière met folk en werd wereldberoemd met de evergreens ‘Big Yellow Taxi’, ‘Blue’ en ‘Both Sides Now’. In de jaren zeventig zocht ze nieuw terrein op aan de randen van pop, jazz, fusion en wereldmuziek. Ze werkte toen samen met andere pioniers: Herbie Hancock, Steve Gadd, Jaco Pastorius en Wayne Shorter. Joni Mitchells songteksten zijn als een dagboek dat haar leven becommentarieert. Vaak put ze uit haar persoonlijke leven, maar haar werk schept ook een sociaal geëngageerd tijdsbeeld van de jaren 70 en 80.

Het 42-koppige Noordpool Orkest speelt Mitchells mooiste, voor orkest gearrangeerde songs met als speciale gasten jazz-zangeres Zara McFarlane uit Londen, stersaxofonist Ben van Gelder, aanstormend zangeres Anna Serierse en virtuoos gitarist Jorrit Westerhof. Voor al deze jonge muzikanten is Joni Mitchells muziek van grote invloed geweest op hun eigen muzikale ontwikkeling. En dat hoor je in hun interpretaties van haar liedjes. In Eindhoven klinken arrangementen van Vince Mendoza, van Herbie Hancock en nieuwe arrangementen van Martin Fondse en Reinout Douma.

Eerste namen So What’s Next? 2018

Vrijdag 2 nov – So What’s Next? Opening Night
Songs of Joni Mitchell
Noordpool Orkest ft. Zara McFarlane,
Anna Serierse, Ben van Gelder
en Jorrit Westerhof
Zaterdag 3 nov – So What’s Next?
Avishai Cohen ‘1970’
GoGo Penguin
Dinosaur
Theon Cross
Foresight
SFJAZZ Collective
Miguel Zénon, David Sánchez,
Warren Wolf, Sean Jones,
Robin Eubanks, Edward Simon,
Matt Penman, Obed Calvaire
JEFF
Philipp Rüttgers
Zondag 4 nov – So What’s Next? Downtown
Poppy Ajudha
Nubya Garcia

Deel: