Eels, de band rond zanger Mark Oliver Everett, meer bekend onder zijn artiestennaam E, is terug met een nieuw album genaamd ‘The Deconstruction’. Een album welke we volgens E zelf gewoon moeten luisteren, en waar geen enkele boodschap in zit anders dan dat het 15 nieuwe nummers zijn. Dan vraag je je toch af waarom je als artiest het album de naam “The Deconstruction” meegeeft. Volgens E is het gewoon muziek, muziek van iemand die geneigd is te geloven dat verandering begint in je eigen achtertuin. En het album heeft geen antwoorden, anders dan dat er misschien geen antwoord is.

Er zit stiekem toch een hele filosofie achter dit album, naast het feit dat het een fantastisch album is van een zeer goede artiest die al heel wat jaren meedraait in de muziek. Het is alweer vier jaar geleden sinds het laatste album van Eels, ‘The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett’. Dat E de tijd heeft genomen voor dit album is goed te horen in de composities. De nummers zitten strak in elkaar en het album klinkt als één geheel. Iets wat bij veel artiesten nog wel te wensen over laat.

Het album stroomt werkelijk over van de snaarinstrumenten en veel verborgen geluiden. Een lust voor het oor. Maar het album staat niet alleen vol met dromerige muziek, er staan ook heerlijke popnummers op het album waaronder het nummer ‘Today is the day’ en ‘You are the Shining Light’. En stiekem staat er dan toch een nummer op met een verborgen boodschap. Het nummer ‘In Our Cathedral’, wat aangeeft dat als we al ergens controle over hebben dat het dan de manier is hoe we de dingen zien.

En om met de woorden van E zelf te eindigen: “Here are 15 new EELS tracks that may or may not inspire, rock, or not rock you. The world is going nuts. But if you look for it, there is still great beauty to be found.” (8/10) (PIAS)

Deel: