Na vier edities van het roots festival Heartland te hebben georganiseerd besloot Metropool dat het ook tijd werd voor een ander soort festival. Een metal festival om precies te zijn. En net als bij het Heartland Festival werd het hele pand gebruikt. Maar liefst zes en een half uur lang waren er live optredens in de grote zaal (Jupiler Stage), de kleine zaal (Het Paradijs) en het muziekcafe.

Het muziekcafe

Bij binnenkomst in Metropool zag je meteen links het muziekcafe waar je altijd gratis naar binnen mag, zo ook deze avond. In een hoek van het café was een mini metal markt gemaakt met vinyl en t-shirts. Buiten stond de barbecue van Ray’s Cooking de hele avond aan en kon je verschillende snacks krijgen. Om kwart over zeven kwam de eerste band het kleine podium van het café opgelopen: Endymaeria. Deze band uit Enschede maakte veel indruk op de vroege avond met hun unieke geluid: een combinatie tussen death metal met melodieuze vioolpartijen en slow doom riffs. Drie kwartier later moesten ze helaas alweer het podium verlaten en kwam een half uur later Vanaheim het podium op. De Tilburgse band nam het publiek drie kwartier lang mee naar de Noorse mythologie met hun prachtige catchy folk metal. Het liep alweer tegen tien uur toen de derde Nederlandse band het podium op mocht: Morvigor. De Alkmaarse band liet horen wat ze de afgelopen zeven jaar aan materiaal hebben geschreven en zetten een zeer strakke show neer. De bekendste band mocht natuurlijk afsluiten en dat was deze avond Graceless uit Leiden.

Het Paradijs

Iets eerder dan in het muziekcafe barstte het metalfeest los in de kleine zaal van Metropool. In het begin waren de eerste twee acts van deze avond aangekondigd als ‘special guests’ maar wat er nou zo ‘special’ aan was… Niet dat de bands dat niet waren, integendeel, maar van een special guest hadden vele bezoekers wat meer verwacht (bijvoorbeeld een bekende band). De Zwolse band Teethgrinder had de eer om als eerste te spelen in het paradijs en meteen stond de kleine zaal helemaal vol. De band was duidelijk bekend bij het publiek en tijdens hun optreden was het erg moeilijk om nog een plekje te veroveren in de zaal. De tweede band van de avond moest wat verder rijden om naar Hengelo te komen. De Antwerpse band Carnation kreeg later op de avond weer de zaal helemaal vol en liet horen dat Belgen ook erg goede death metal kunnen maken. De Zutphense Izegrim en later de Belgische band Saille mochten de avond afsluiten in de kleine zaal.

Jupiler Stage

De grote zaal was als eerste open, om vier uur. De eerste band begon echter pas om zes uur. Vele bezoekers vonden dit niet handig omdat hierdoor het festival veel later over was en vele bezoekers met de trein naar Hengelo waren gekomen. En dus eerder weg moesten om hun laatste trein te halen. Van vele bezoekers mocht dan ook de eerste band om vier uur beginnen inplaats van om zes uur. De Belgische band Evil Invaders mocht het festival aftrappen en kon meteen op veel publiek rekenen. De band is momenteel bezig met een Europese tour en doet dit jaar nog landen als Rusland, Denemarken en Finland aan. Het publiek in Metropool was dan ook zeer enthousiast over de band die er alles aan leek te doen om het publiek te overtuigen. Een half uur later was het de beurt aan de Duitse band Equilibrium om het publiek te laten headbangen. Was het tijdens het optreden van Evil Invaders nog behoorlijk druk in de grote zaal, tijdens Equilibrium was het nog vele malen drukker. Dit was een kleine voorbode voor het volgende optreden. Tijdens de set van Asphyx, die rond negen uur begon, was de zaal helemaal vol. Tijdens de hoofdact van deze avond, Dark Tranquility, was het echter weer wat rustig in de zaal, dit doordat veel mensen eerder naar huis gingen. Maar de Zweedse band was niet voor niks gekomen. Het publiek bestond uit echte liefhebbers en het dak ging er dan ook af tijdens het geweldige optreden van deze death metal band.

Foto (c) Filip Heidinga,

Deel: