De legendarisch minimal-wave act Crash Course in Science, opgericht in 1979, komt terug naar poppodium NIEUWE NOR! Groepsleden Dale Feliciello, Mallory Yago en Michael Zodorozny ontmoetten elkaar in een kunstschool in Philadelphia. Hun voorliefde voor beeldende kunst trekken ze volledig door in hun muziek. Uit experimenten ontwikkelden zij een volledig eigen specifieke sound: Strakke ‘minimal-synth-electro-techno-body-wave’. Tracks als ‘Flying Turns’ en ‘Cardboard Lamb’ werden begin jaren 80 wereldwijde clubhits. Toch was de band pas in 2010 voor het eerst in Nederland te zien, in de Nieuwe Nor. En nu, op 26 mei 2018 opnieuw. Twee jonge Belgische acts verzorgen de voorprogramma’s en de Heerlense vinyl-koningin DJ Kitty zorgt voor een volle dansvloer na afloop.

Crash Course In Science (USA)
Crash Course In Science (CCIS) is een legendarische en minimalistisch electro-­industriële pioniersband die in 1979 werd opgericht. De band ontstond uit een groepje vrienden die samen op de kunstschool in Philadelphia studeerden en nood hadden om hun artistieke performances, kunst en muziek tot één geheel te verweven en verder te ontdekken. Het gebruik van speelgoed-instrumenten en geïmproviseerd slagwerk gebeurde in het begin eerder uit noodzaak, maar maakte al snel plaats voor ruwe strakke drummachines en ‘Frankenstein’-instrumenten, lees; zelf gemodifeerde en samengestelde instrumenten. Hierdoor ontstond de typische CCIS-sound, die gerust nog steeds uniek mag genoemd worden.

Hun meest bekende werk is waarschijnlijk de Signals from Pier Thirteen 12”, die in 1981 in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Europa werd uitgebracht. De nummers ‘Cardboard Lamb’ en ‘Flying Turns’ werden al snel clubhits tijdens die vroege jaren ’80. Deze release wordt vandaag nog steeds gezien als zeer invloedrijk voor de techno, dance and industriële muziekgenres en was het prille begin van wat nu bekend staat als de ‘electro’ sound. Na talloze re­releases is de oorspronkelijke 12″ nog steeds zeer gewild bij verzamelaars en fans. Eind vorig jaar bracht de band een gloednieuw album, Situational Awareness, uit op het Nederlandse label Electronic Emergencies. Het album klinkt typisch CCIS, maar tegelijkertijd ook heel modern.

Crash Course in Science staat op 26 mei in de Nieuwe Nor in Heerlen.

Deel: