De Franse zangeres France Gall is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat werd vanochtend bekend gemaakt door verschillende Franse media.

France Gall maakte in 1963 op 15 jarige leeftijd haar debuut als zangeres met de single ‘Ne sois pas si bête’, die meteen een hit werd in Frankrijk. Een tweede single in 1964, ‘Sacré Charlemagne’, geschreven door haar vader, was opnieuw een hit. In 1965 kreeg ze internationale bekendheid doordat ze meedeed aan het Eurovisie Songfestival met het door Serge Gainsbourg geschreven nummer ‘Poupée de cire, poupée de son’. Met het nummer won ze het festival.

In 1973 kreeg ze een relatie met zanger en componist Michel Berger. Ze trouwden in 1976 en kregen twee kinderen. In deze jaren zong ze alleen maar werk van Berger. In de jaren ’80 scoorde ze opnieuw hits met o.a. ‘Il jouait du piano debout’ en ‘Ella elle l’a’, een hommage aan de Amerikaanse jazzzangeres Ella Fitzgerald. In 2008 bracht de Belgische zangeres Kate Ryan er ook een eigen (uptempo-)eurodance-versie van uit, die de tweede plaats in de Nederlandse Top 40 bereikte. Ook nam ze in 1980 het nummer ‘Donner pour donner´ op, een duet met Elton John die het samen met Berger had geschreven.

In de jaren ’90 kreeg ze een aantal tegenslagen te verwerken. In 1992 overleed haar man Michel Berger aan een hartaanval. Kort daarvoor brachten ze samen nog een duet album uit. Vijf jaar later overleed haar dochter Paulette aan taaislijmziekte. Gall verhuisde naar Senegal en verscheen nog maar zelden in de openbaarheid. Gall vocht de laatste jaren tegen de gevolgen van kanker. Ze werd eind vorig jaar in het ziekenhuis opgenomen met ademhalingsproblemen.


Deel: