Ondanks de perikelen waarin de Groene Engel zich al jaren bevindt en waar binnenkort een einde aan gaat komen werd de hoofdzaak, een goede programmering zeker niet uit het oog verloren. Een super sterke combi stond op het podium, Rosemary & Garlic en Kim Janssen. Ze worden vaker gestreamd dan de Nederlandse rockband Kensington, maar toch zijn Rosemary & Garlic relatief onbekend in Nederland.

Rosemary & Garlic beet het spits af, ze werden vaak gestreamd afgelopen jaar (> 7 miljoen voor ‘Old Now’) en op Spotify staan ze in menig lijstje maar in Nederland zijn ze relatief onbekend, da’s jammer! Eerder hadden ze al in Oss al in het Jan Cunen museum en op het locale Come Out And Play festival gestaan en daar al indruk gemaakt.

Daarmee gingen ze verder in de Groene Engel, hun eerste plaat (EP) Kingfisher bevatte al enkele meesterwerken. Nu met de nieuwe plaat in aantocht (12 januari komt Rosemary & Garlic uit) was dit een mooie gelegenheid om alvast een aantal nummers te spelen daarvan. Vrijwel de gehele plaat werd gespeeld, alleen ‘Shine’ en ‘Fireflies’ ontbraken op de setlist, zodat er nog wat verrassing overbleef voor wie al een eerste exemplaar van de CD/LP wist te bemachtigen. Het bleek dat Anna van Den Hoogen en Dolf Smolenaers er samen weer iets prachtigs van gemaakt hadden.

De kristalheldere en toch warme, aangename stem van Van Den Hoogen gecomplementeerd met verschillende samples en warme klanken die uit de keyboard en gitaar van Smolenaers kwamen maakte het samen met de drums Tim Vermulst en Cello door Dionne Nijsten tot een prima geheel. Van Den Hooge vertelde dat ze vroeger vaak naar de Groene Engel kwamen om toffe bandjes te horen, nu stond deze van oorsprong Osse zelf op dit podium. Deze band gaat ver komen als mensen de moeite nemen om eens lekker te gaan luisteren.

Behalve Rosemary & Garlic had ook de tweede act van de avond, Kim Janssen, een nieuw album op de planken. Als je leest wat er over hem geschreven wordt; “Groot, grootser, grootst, zo klinkt Kim Janssen’s nieuwe stijl vooral” of “Voor mij is Kim Janssen eerlijk gezegd een nieuwe ontdekking, dit is toch wel een zeer fijne ontdekking.” maakte dat zeker nieuwsgierig!

Misschien iets minder verfijnd dan Rosemary & Garlic, wat met een mannenstem ook niet verwonderlijk is, maakte Janssen ook zeker indruk op het Osse publiek. Janssen vertelde het verhaal van zijn tienerjaren waarin hij tegenover de dierentuin van Kathmandu woonde. Doordat er veel aardbevingen waren vroeg hij zich af hoe het zou zijn als al die wilde dieren los zouden lopen. Andere persoonlijke verhalen, ideeën en gevoelens werden in onder ander ‘Bottle Rockets’ bezongen door Janssen.

Twee veelbelovende Nederlandse bands op hoog niveau die zeker in 2018 gehoord dienen te worden hadden een prima avond, net als het publiek. Wij waren er al vroeg bij, volgt de rest van Nederland later?

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: