Drie jaar na haar debuut, dat de gouden en platina status behaalde, komt Gisela João met een nieuw album. De snelle klim naar de top toont aan dat het om een heel bijzonder talent gaat. Haar warme, vinnige stem en frêle verschijning op naaldhakken roept vanaf de eerste noten een intense sfeer op. Gisela João zingt de fado zo onversneden dat hij uit een vorige eeuw lijkt te komen. Niet voor niets zei schrijver Miguel Esteves Cardoso: ‘Amália Rodrigues was de grootste fadista van de twintigste eeuw. Ik weet en voel, met dezelfde stelligheid, dat Gisela João de grootste fadista is van de eenentwintigste eeuw.’

‘Nua’
Op het album ‘Nua’ (naakt) geeft de charismatische fadozangeres zich letterlijk (op de hoes), maar vooral figuurlijk bloot. Samen met producer en arrangeur Frederico Pereira kiest ze grotendeels voor puur fadorepertoire. Net als haar debuutalbum werd ‘Nua’ opgenomen tussen het Palácio de Santa Catarina in Lissabon en de Cidadela de Cascais, in plaats van de gebruikelijke studio omgeving. ‘Nua’ is niet alleen een eerbetoon aan haar grote voorbeelden zoals Amália Rodrigues, Beatriz da Conceição, Argentina Santos, Chavela Vargas en Cartola maar ook is er ruimte voor hedendaagse poëzie zoals van de Portugese rapper Capicua en dichteres Ana Sofia Paiva. Dit zingt ze echter wel helemaal in fadostijl. De begeleiding is dan ook traditioneel en akoestisch, met de karakteristieke Portugese gitaren. Meer begeleiding heeft João niet nodig, haar stem doet de rest.

Awards
Gisela João brak met haar eerste album meteen door in Portugal. Het werd album van het jaar en kreeg de Amália Best New Artist Award Gold Record Status; de José Afonso Award 2014; Prémios Novos 2014 (Best New Artist) en Globe Awards 2014 (Best Performer Award). Het prestigieuze Songlines Magazine gaf haar debuutalbum met 5-sterren de hoogste waardering. De Portugese media lieten haar ook niet ongemoeid. Het regende lovende recensies in Expresso, BLITZ, Público, Time Out en het tijdschrift CQ riep Gisela João tot vrouw van het jaar.

Van Vogue naar festivals
Sinds haar wervelende debuut reist João de wereld af. Ze gaf tal van concerten op de belangrijkste locaties en festivals in Portugal en de rest van Europa (inclusief WOMEX en Eurosonic), de Verenigde Staten, Brazilië en Angola. Ook presenteerde ze het muziek spektakel Caixinha de Música waar ze covers zong van Nick Cave, Violeta Parra, Amy Winehouse en Leonard Cohen. Als gastzangeres trad ze op bij concerten van onder andere Sérgio Godinho, Joss Stone, Linda Martini, Nicolas Jaar en Snarky Puppy. En sierde de cover van Vogue in de serie fadistas van Bryan Adams die naast rockmuzikant ook verdienstelijk fotograaf is.

Speelijst
28/02/2018 TivoliVredenburg Utrecht
1/03/2018 Muziekgebouw Eindhoven
2/03/2018 De Doelen Rotterdam

Deel: