‘Cut The Wire’ is de opvolger van Tim Knol’s ‘Soldier On’ uit 2013. Een waar songboek waarin de invloed van zijn garage/powerpop band The Miseries ook duidelijk aanwezig is. Het afgelopen anderhalf jaar werkte Tim samen met kompaan en producer Anne Soldaat aan het nieuwe album, waarvan hij onlangs al een voorproefje gaf met de single Sweet Melodies. ‘Cut The Wire’ van Tim Knol verschijnt op 19 januari.

In vele opzichten is ‘Cut the Wire’ echt een liedjesplaat. Elk van deze dertien songs is een mooi miniatuurtje an sich, met eigen vorm, ontstaansgeschiedenis en betekenis. Zonder druk van buitenaf kon Tim uitgebreid de tijd nemen om de plaat stapsgewijs uit te werken. “Ik heb ‘Cut the Wire’ zelf opgenomen in mijn eigen studiootje. Ik wilde dit keer de tijd nemen. Het is een heerlijke vrijheid. Maar dat kan ook gevaarlijk zijn.”, aldus Knol.

Tim Knol - Cut The WireOndanks die rust en vrijheid ontstond een groot deel van de plaat op een specifieke plek in een korte periode: in een huisje in het provinciedorpje Heiloo, dat Tim van de eigenares, een concertbezoekster, een anderhalve week mocht lenen. “Toen heb ik de liedjes met Anne Soldaat mee de studio in genomen. Ik heb ook wat schrijfdagen gehad met Tangarine. Ik vind het leuk om te schrijven, maar bij het afmaken vind ik het fijn om met anderen te werken. Douwe Bob heeft ook twee dagen bij mij in de studio gezeten.”

Op ‘Cut the Wire’ is Tims persoonlijke vingerafdruk veel bewuster op de liedjes aanwezig dan voorheen. In 2014 maakte hij een plaat met garagepop-kliek The Miseries, wat niet alleen veel lol opleverde; er ging ook een lampje branden bij Tim. Door het ongedwongen spelplezier en de onderlinge camaraderie met zijn bandmaatjes verdwenen bij hem veel creatieve remmingen. Hij vond met The Miseries eindelijk een acceptabel antwoord op die prangende vraag van zijn eerste hit Sam: Rock ’n’ roll betekent het omarmen van persoonlijke vrijheid, zonder belemmering van angst of vertwijfeling.

Tim Knol weet het: hij heeft zijn plek in de zon gehad. Hij tuurt nu de vlakte in met opgeheven hoofd. Zijn visie is haarscherp. Die sweet melodies van hem blijven immer uit de aarde schieten.

Deel: