Na debuutalbum ‘This Time I’ll Come Out Unharmed’ (2015) komt elektronische indie/experimentele pop act Pocket Knife Army begin volgend jaar met de langverwachte opvolger. Het tweede album gaat ‘Forever Counting Sheep’ heten en wordt op donderdag 8 maart 2018 gepresenteerd in poppodium EKKO, Utrecht. In april/mei 2018 volgt een tour in de Benelux ter promotie van het album. Later dat jaar worden de internationale aspiraties van de band onthuld.

De unieke werkwijze van Pocket Knife Army is ook op deze tweede plaat doorgetrokken; alle tracks zijn live ingespeeld met analoge synthesizers, drummachines en effecten i.c.m. elektrische en akoestische instrumenten. Forever Counting Sheep is opgenomen in de Moon Music studio en wordt uitgebracht i.s.m. kwaliteitslabel 27tapes.

Slaapverlamming
Het verschijnsel slaapverlamming vormt de centrale thematiek op Forever Counting Sheep. Vrijwel alle muzikaal inhoudelijke keuzes op het album zijn gemaakt met dit thema in het achterhoofd. Resultaat is een intrigerend album waar claustrofobie en monochrome bitterheid worden ondergedompeld in een warm bad. Soms wisselt de muziek van de hak op de tak, soms wordt een passage ongemerkt ontwricht om ergens anders te eindigen. Zaken die in een droom heel aannemelijk zouden zijn. De productie is ook benaderd vanuit het perspectief van een droom met o.a. korte galmen, slapback delays en verwrongen stemmetjes. Ondanks de gebruikte elektronica klinkt Pocket Knife Army op dit album als een dwarse rockband. Alsof Kate Bush plotseling de zangeres van Soulwax is geworden.

De eerste video en single, eveneens ‘Forever Counting Sheep’ getiteld, ging op 20 oktober j.l. in première bij Electronic North (UK) en werd verder internationaal opgepikt door o.a. Electrozombies (D).

“Sombre and almost metronomically menacing electronics with a sweet centre, thanks to Coumans’ icily angelic vocal performance.” – Electronic North (UK)

Pocket Knife Army
Pocket Knife Army is opgericht in 2014 door multi-instrumentalisten Desirée Coumans en Erwin Tuijl, ingegeven door het idee om zonder begrenzingen en compromissen muziek te maken. Tegenwoordig staat de band vooral bekend om haar indrukwekkende live-optredens. Vergezeld van een enorme batterij aan analoge elektronica en instrumenten heeft het duo hierbij alles in huis om geluidsmuren op te trekken die doen vergeten dat ze gecreëerd worden door twee personen. Met het tweede album rekt Pocket Knife Army de grenzen van het elektronische indie landschap op tot het uiterste.

Releaseshow
De releaseshow van ‘Forever Counting Sheep’ vindt plaats op donderdag 8 maart 2018 in EKKO te Utrecht.

Deel: