Inmiddels een paar jaartjes ouder dan in de jaren ’80, stond de inmiddels 67 jaar oude Billy Ocean dinsdagavond in 013 in Tilburg. Een mooie zaal voor de zanger, en inmiddels alweer de derde in een reeks van drie optredens in Nederland. Vorig jaar trad Ocean nog op tijdens de Ladies of Soul en het succes van dat optreden zorgde ervoor dat de charismatische zanger uit Trinidad drie zalen vrijwel kon uitverkopen. Terecht, zo bleek.

Sarah-Jane

In het voorprogramma stond de Nederlands-Surinaamse Sarah-Jane. Na een carrière als zangeres bij Sabrina Starke en Glennis Grace trok de zangeres al volle zalen op North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag. Nu als opwarmer bleek de zangeres echter ook een wat ouder publiek voor zich te kunnen winnen. Ouder, aangezien het publiek van de avond toch grotendeels bestond uit publiek dat in de 70’s en 80’s al wekelijks danste op de klanken van Billy Ocean zelf. Sarah-Jane wist het publiek echter met gemak voor zich te winnen.

Billy Ocean

De ster van de avond zelf, Billy Ocean, trapte iets over negenen zelf af met zijn eerste hit uit de 80’s, ‘Are You Ready’. Direct het oudste nummer van de artiest, want gedurende de avond werd duidelijk dat hij louter 80’s-songs had meegenomen naar het Tilburgse. En niet alleen zijn stem, ook de moves van de goedlachse legende bleken nog in goede staat.

Tussen de vele kushandjes door leek Billy zelfs bij tijd en wijle een heuse jazz-crooner in de stijl van Kurt Elling of Harry Connick Jr. Het lijkt of de stem van de zanger door de jaren heen alleen maar sterker is geworden. En dat wil hij dan ook zeker laten blijken, gezien de snelheid waarin hij de eerste nummers er door heen gooit, alvorens het publiek te verwelkomen in zijn naam en die van Jesus Christ.

Al ver voor ‘Mystery Lady’ van ‘The Collection’ werd ingezet, had Ocean de (in ieder geval vrouwelijke helft van de) zaal ingepakt met zijn vele handjes, heupwiegende bewegingen, knipoogjes en oprechte lach. Het leek erop als dat de man de rest van het concert kon afmaken op de automatische piloot. Gelukkig maar dat de man een geweldige band en backings bij zich had, waardoor Billy telkens werd uitgedaagd een tandje bij te zetten. Niet alleen qua de sfeer, maar zeker ook qua kwaliteit groeide Billy Ocean naar nog grotere hoogten. Daarbij ondersteund door drie lieftallige, maar zeker zo geweldige backing vocals. Backing vocals waarbij voor de oplettende toeschouwer zowaar Billy’s dochter Cherie te bewonderen was.

Superhits

Niet alleen eigen nummers werden door Billy meegenomen naar Tilburg, ook een enkele cover werd gebracht, waaronder ‘A change is gonna come’ van Sam Cooke en Bob Marley’s ‘No woman, no cry’. Het nummer werd door vrijwel het voltallige publiek meegezongen, zoals zoveel van de nummers. Het waren echter de superhits ‘Loverboy’, ‘Get Outta My Dreams, Get Into My Car’, nummer 1 in 1988, en zijn andere (eerdere) nummer 1-hit ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’ van zijn album ‘Love Zone’, die alle kelen luid open zetten.

Van opener ‘Are you ready’ tot en met toegift ‘Caribean dream’, werden de nummers er op z’n Amerikaans in sneltreinvaart doorheen gejaagd. In net vijf kwartier liet de nog altijd swingende Billy Ocean onbetwist blijken nog jaren mee te kunnen. Waar menig 67-jarige zijn pensioen reeds lang zou hebben opgestreken, kan Ocean nog jaren mee, qua stem en lichaam.

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: