Vorig jaar augustus had de hiphoppionier nog een uitverkochte zaal in Gebr. de Nobel in Leiden, vrijdagavond/nacht stond Grandmaster Flash in de Effenaar in Eindhoven. Met ‘The Message’ en ‘White Lines’ was Flash eind jaren ’70 een van de grondleggers van de hedendaagse (commerciële) hiphop. Hij was de eerste die hits scoorde met maatschappijkritische hiphopteksten, in plaats van de wellicht bekendere gangsta rap… lines of bitches en drugs, geweld en angst. Nee, de grootmeester toonde zich een ware heer op het gebied van de hiphop.

Geboren in the Bronx (New York) maakt hij met twee kopieën van een plaat nieuwe nummers door de drumsolo’s (breaks) aan elkaar te mixen. Grandmaster Flash wordt beschouwd als de eerste die deze breaks herhaalde door de plaat met zijn hand vooruit en achteruit te duwen. Het ‘scratchen‘ werd het tweede handelsmerk van Flash. In de Effenaar kwam de hiphoplegende met een nieuw visueel spektakel, waarbij hij zijn breaks, scratches en mix skills liet zien, vergezeld door originele albumhoezen van de muziek die hij draait.

De legendarische DJ nam de Effenaar mee op een audiovisueel geschiedenislesje in hiphop, na eerst opwarmer DJ Rachi een kans te hebben gegeven. Bij Rachi, meervoudig Nederlands kampioen turntablism, kwam ook de van funkband Seven Eleven en hiphopcollectief Dope Posse bekende Are MC het publiek verwarmen in zijn skills. Skills die inmiddels behoren tot de Nederlandse hiphopgeschiedenis. Zelf speelde Flash een prominente rol in de wereldgeschiedenis van de hiphop en dat werd dan ook niet vergeten door de Grandmaster. Hun hits waren voor de DJ de manier om zijn groep The Furious Five te herdenken. In 2007 werd Grandmaster Flash and the Furious Five de eerste hiphopgroep ooit die werd ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame. Reden genoeg om de hits die hij met de groep had prominent van de draaitafels te laten rollen. Waar de zaal toch al lekker flowde, ging deze extra los op zijn ‘The Message’, waarin over de moeilijkheden van het leven in de zwarte getto’s gerapt wordt.

Achter zijn Wheels of Steel is de Grandmaster het stunten onder het draaien niet verleerd. Met een eerbetoon aan de Sugarhill Gang trapte de Flash af, direct tonend wat scratchen ook al weer is. Flash draaide feitelijk een set van pure hits. Van hiphophits tot jaren 70 Motown. Daarbij speelde hij structureel met het publiek, dat tot diep in de nacht bleef luisteren naar de grootmeester. Een leuke bijkomstigheid die de DJ tot een van de leukste DJ’s maakt om naar te kijken. Qua ‘plaatjes draaien’ zijn velen hem inmiddels voorbijgestreefd, toch blijft Grandmaster Flash een legende om naar te luisteren en naar te kijken.

Grandmaster Flash draaide in de Effenaar zonder zijn Furious Five. The Kid Creole is twee maanden geleden opgepakt voor moord, Scorpio en Melle Mel treden samen op als Grandmaster’s Furious Five ft. Melle Mel & Scorpio en Cowboy overleed al in 1989. Ieder is zijn eigen weg ingeslagen en daar is Grandmaster Flash er slechts één van. Maar wel een die de plaatjes precies dol draaide zoals het hoort. Als een echte grootmeester.

Deel: