De invloed die Bob Dylan heeft gehad in de afgelopen 55 jaar is niet te ontkennen. De hoeveelheid artiesten die hij heeft beïnvloed is niet te tellen en hij wordt terecht vaak beschouwd als de grootste songwriter van de 20ste eeuw. Of eigenlijk de grootste dichter uit de popgeschiedenis want daarvoor werd hij vorig jaar terecht onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Terecht, omdat zijn songteksten veelal poëtisch zijn. Maar kritiek kwam er ook op de toekenning van de Nobelprijs, omdat sommigen het wel vreemd vonden dat iemand de prijs kreeg die maar twee boeken heeft geschreven. Waarvan ‘Chronicles: Volume One’ uit 2004 een autobiografie is, en zijn eerste boek ‘Tarantula’ een experimentele verzameling is van verhalen. Dat laatstgenoemde boek is in september opnieuw uitgegeven door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Dylan schreef aan ‘Tarantula’ tussen 1964 en 1966. Op dat moment werkte hij aan de klassieke albums ‘Bringing It All Back Home’ en ‘Highway 61 Revisited’. Hij schaafde er behoorlijk aan, maar kondigde het boek tegelijkertijd regelmatig aan in interviews in die periode. Schrijfsels die hij in eerste instantie voor het boek had bedoeld werden zelfs in 1965 al gepubliceerd in twee Amerikaanse tijdschriften, maar juist die delen hebben uiteindelijk het boek niet gehaald. Toen Dylan in juli 1966 het fameuze motorongeluk kreeg liet hij het project jarenlang links liggen. Uiteindelijk verscheen het pas in 1971. Hij was overigens niet de enige popartiest die met een roman kwam; John Lennon publiceerde in 1964 met ‘In His Own Write’ en in 1965 met ‘A Spaniard In The Works’ ook twee verzamelingen met schrijfsels en schetsen.

In samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar mag Maxazine 3 exemplaren van Dylan’s ‘Tarantula’ weggeven. Een boek dat niet alleen in de collectie van iedere Dylan-fan moet staan, maar ook bij iedereen die houdt van de wat diegravendere stijl gedichten in de stijl van Dylan. Like Maxazine en deel dit bericht op je timeline om een kans te maken op een van de drie exemplaren van Dylan’s ‘Tarantula’.

Deel:

Leave A Reply