The Wombats zijn terug! Als voorloper op het nieuwe album ‘Beautiful People Will Ruin Your Life’, dat op 9 februari 2018 uitkomt, is eerder deze week de single ‘Lemon To A Knife Fight’ verschenen. Een nummer dat klinkt als een chaotische achtbaanrit vol adrenaline. “En dat is niet geheel toevallig”, zo vertelt voorman Matthew ‘Murph’ Murphy. “‘Lemon to a Knife Fight’ came around after my wife and I had a huge argument on Mulholland Drive. I’d been watching tons of David Lynch too, the song just kind of fell out of me.”

Doordat de bandleden op drie verschillende plekken wonen, drummer Dan Haggis in Londen, bassist Tord Øveland Knudsen in Oslo en frontman Matthew Murphy in Los Angeles, kwam de basis voor ‘Beautiful People Will Ruin Your Life’ op afstand tot stand. Uiteindelijk kwam het drietal samen in Oslo, waar ze in twee weken de nummers samen uitwerkten. Door de samenwerkingen met producers Mark Crew (Bastille, Rag’n’Bone Man) en Catherine Marks (Wolf Alice) hebben The Wombats zichzelf opnieuw weten uit te vinden.

Het herkenbare gitaargeluid gaat op Beautiful People Will Ruin Your Life gepaard met een hedendaagse indiesound compleet met Blade Runner-achtige synths en futuristische grooves. Murph licht toe: “I wanted to make an album that had more swagger, was a bit more laid back, something that wasn’t punching you in the face every time you listen to it. On every level, musically and interpersonally, we’re much closer.”

The Wombats brachten in 2007 het debuutalbum ‘A Guide To Love, Loss & Desperation’ uit, scoorden grote hits met ‘Let’s Dance To Joy Division’, ‘Moving To New York’ en ‘Kill The Director’ en groeiden uit tot een van de absolute revelaties van de gitaarpop. In 2015 verscheen ‘Glitterbug’ dat de Top 5 van de Engelse albumlijst haalde en meer dan tweehonderd miljoen keer werd gestreamd.

Terwijl op ‘Glitterbug‘ de mythologie van Los Angeles en de langeafstandsrelatie van Murph de hoofdthema’s vormden, is de zanger inmiddels getrouwd en verhuisd naar Los Angeles en dat heeft een duidelijke weerslag gehad op het nieuwe materiaal: “The last album was about me meeting someone and my life going upside down in Los Angeles, partying too hard and getting myself in trouble. This album is about me battling against that, trying to live an adult life. And failing.”

Wombats

Foto (c) Stephanie Free, archief Maxazine

Variërend tussen psychedelische euforie en donker disfunctioneren hebben The Wombats op ‘Beautiful People Will Ruin Your Life’ weer haar unieke combinatie van onweerstaanbare hooks en melodieën en tragikomische teksten op perfecte wijze weten te vangen, maar ditmaal met een nieuw gevonden volwassenheid en roerende emotionele diepte. Samen heeft het in Liverpool opgerichte drietal een album gemaakt waarmee je weer meteen kunt meezingen, maar dat ook eist dat je het serieus neemt.

In januari 2018 gaan The Wombats op tournee door Amerika en spelen in juni en juli volgend jaar met The Pixies en Weezer in de VS. Europa wordt natuurlijk ook niet overgeslagen. Data worden binnenkort bekendgemaakt.

Deel: