Op 30 november verschijnt het nieuwe studioalbum van De Kift getiteld ‘Bal’ (eigen beheer / Sonic Rendezvous). ‘Bal’ is het elfde studioalbum van de Zaanse band. Deze week verscheen ‘Paradijs’, de eerste single afkomstig van ‘Bal’.

Op ‘Bal’ staan 12 poëtische nummers waar de melancholiek vanaf druipt, maar wat wordt afgewisseld met intimiteit, vreugde en euforie. Op ‘Bal’ komt weer een rijk arsenaal aan instrumenten voorbij: naast gitaren, drums, trompetten en trombones, is het palet uitgebreid met strijkers, percussie, sax en nog veel meer. In de teksten van voorman Ferry Heijne is het werk van Nederlandse, Duitse, Russische en Franse auteurs gebruikt. ‘Bal’ is om te lachen en te huilen, te stampen en te dansen.

De Kift behoeft weinig uitleg, de band die in 1988 werd opgericht viert komend jaar haar 30-jarig bestaan en in die 3 decennia maakten ze 11 studioalbums, werkten aan verschillende theater-, film- en samenwerkingsprojecten, schreven muziek voor film en televisie en toerde in binnen- en buitenland.

De eerste single afkomstig van ‘Bal’ is ‘Paradijs’. Ferry Heijne zegt hierover: “Bij het schrijven van dit nummer zag ik het beeld van De Kift als een rondreizend circus dat al 30 jaar onderweg is, waarbij de wereld onze circustent is. De wereld is verre van een ‘Paradijs’ maar we proberen er wat van te maken. Het refrein is onderweg geschreven en is een van de weinige regels van eigen hand.” Beluister ‘Paradijs’ hieronder.

De Kift zal dit jaar en begin volgend jaar door heel Nederland optreden:

2017
17 nov – Stadsvolk Festival, Tilburg
24 nov – De Koog, Koog aan de Zaan [ALBUM RELEASE PARTY]
30 nov – Luxor Live, Arnhem
02 dec – Patronaat, Haarlem
07 dec – Gebr. De Nobel, Leiden
09 dec – De Groote Weiver, Wormerveer
16 dec – Het Postkantoor, Bovenkarspel
21 dec – De Helling, Utrecht

2018
12 jan – Burgerweeshuis, Deventer
13 jan – Fluor, Amersfoort
19 jan – So What, Gouda
20 jan – Paard van Troje, Den Haag
24 jan – Paradiso, Amsterdam
26 jan – Vera, Groningen
10 feb – Neushoorn, Leeuwarden
22 feb – 013, Tilburg
24 feb – Doornroosje, Nijmegen
02 mrt – Manifesto, Hoorn
03 mrt – De Peppel, Zeist
09 mrt – Worm, Rotterdam
10 mrt – Podium Victorie, Alkmaar
16 mrt – De Kunstgreep, Oostzaan

Deel: