Gov’t Mule werd in 1994 opgericht door Warren Haynes en Allen Woody, ook bekend van The Allman Brothers. Afkomstig uit de zuidelijke staten van Amerika spelen de mannen onvervalste southern-rock met veel variatie/uitstapjes naar rock, blues, soul, reggae, fusion en jazz. Centraal staan vaak lange solo’s, jamversies van covers en eigen materiaal.

Deze avond in Amsterdam (Paradiso) stond in het teken van Halloween. Een feest dat met name in hun thuisland uitbundig wordt gevierd. Dit feest zou volgens de aankondiging zoals ze dat met shows in de USA ook doen gevierd worden met vele covers en een speciale aankleding. Het Halloween-concept ontging het publiek, immers Gov’t Mule speelt altijd wel veel covers en van speciale aankleding was geen sprake. Alleen de toetsenist Danny speelde het concert met een gekke schaap bontmuts op. Zoals gebruikelijk bij Gov’t Mule bestond de avond uit twee sets waarbij er een pauze voor wat ombouw werd benut.

De eerste set begon met drie instrumentale nummers en kende vele lange jams met een nogal jazz-achtige sfeer. Met name bassist Jorgen Carlsson was daarbij in zijn element want hij ging helemaal los op zijn bas met snelle jazz grooves. De eerste set was door het jazz-accent toch een beetje een afknapper. Met slechts een kort hoogtepunt ‘The man I want to be’. De set voelde door de jazz en het softe accent toch een beetje als rockers waarbij de drive er een beetje uit is, hetgeen ook werd veroorzaakt doordat de band nagenoeg geen contact zocht met het publiek.

In de tweede set zagen we een band die het vuur weer in de ogen had en de bakens weer verzette waarbij rock en blues weer hoogtij vierden. Het werd een prachtige set met vele hoogtepunten. Vanaf het eerste nummer van deel 2 ‘Fire and water’ en met name ‘Ride on a pony’ kwamen de groove en de rock er weet goed in. De toetsenist Danny Louis had de rol van tweede gitarist op zich genomen, wat voor een mooi spervuur aan extra en ondersteunend gitaarwerk zorgde. In het nummer ‘Mr. Big’ liet Jorgen heerlijk blijken dat hij prachtige rock tonen uit zijn bas kan halen. In ‘Songs of yesterday’ zaten heerlijke tempowisselingen. Het hoogtepunt was toch wel ‘My brother Jake’ en de ballad ‘Be my friend’ waarbij Warren met een heerlijke gitaarintro het nummer startte.

Het is klasse van de band dat de hele set bijna uit andere nummers bestond die men in de tour nog niet eerder gespeeld had. In die hoedanigheid was het optreden dan ook uniek en bijzonder. De tweede set werd afgesloten met het meezingnummer ‘All right now’ (van The Free).

De setlist gaf maar twee toegiften aan, maar Warren had er op Halloween-avond zin in en bedacht na afloop nog twee nummers. In de laatste vier nummers (toegift) speelde Bernie Marsden als gast en gitarist mee waarbij ‘The Hunter’ muzikaal nog aangaf dat muziek de passie is van deze heren. Niet kletsen maar gewoon heerlijk rockend de muziek en de gitaren te laten spreken. Ruim drie uur liet Warren zijn gitaar spreken en daar kwamen de liefhebbers ook voor.

Foto’s (c) Rene Obdeijn / Maxazine

Deel: