Met zijn debuutsingle ‘Human’ bracht Rag’n’Bone Man het soul genre naar een nieuw niveau. Zijn heerlijke soulstem met een mooi rauw randje was dé verrassing van 2016. Op festivals als Pinkpop en Lowlands wist hij eerder dit jaar het publiek al compleet in te pakken en maandagavond deed Rag’n’Bone Man dat nog eens dunnetjes over in de 013 in Tilburg, tijdens zijn The Overproof Tour.

Als eerste was het aan de singer-songwriter Lewis Capaldi om de avond in de 013 te openen, met kleine ingetogen liedjes op gitaar afgewisseld met wat meer uptempo rockliedjes. Daarbij werd hij vergezeld door een toetsenist. De zaal begon meer en meer vol te stromen toen het tweede voorprogramma van de avond, Rukhsana Merrise, het podium betrad. Deze Britse zangeres had een wat wereldse en dansbare sound die onder andere aan Tracy Chapman deed denken. Na een wat wisselende set van met name eigen liedjes sloot ze af met ‘Don’t look back in anger’ van Oasis.

De mainstage van de 013 stond helemaal vol toen het podium omgebouwd was en het tijd was voor Rory Graham, ook wel bekend als Rag’n’Bone Man, om het podium te betreden. Het goed gezinde publiek in Tilburg, variërend van jong tot oud, werd getrakteerd op een even zo goed gezinde Rag’n’Bone Man en diens fenomenale stemgeluid. Hij opende zijn show met ‘Wolves’ en bij het zingen van de eerste zinnen werd al direct duidelijk dat dit een heerlijke avond zou worden. Liedjes als ‘No Mother’ en ‘Ego’ volgden elkaar in rap tempo op.

Het samen met Dan Smith (zanger van Bastille) geschreven liedje ‘Lay my body down’ werd goed ontvangen. Met zijn zang en zijn band bracht Rag’n’Bone Man een intieme sfeer in de Mainstage van de 013. Tussen de liedjes door werd de tijd gevuld met persoonlijke en soms aandoenlijke anekdotes. Zo zong hij een liedje over zijn oma, ‘Life in Her yet’ dat een groot applaus uit het publiek opleverde. Er was veel contact met het publiek en hij gaf als hint aan het leuk te vinden als het publiek zijn liedjes mee ging zingen. Het nummer ‘Skin’ leverde een compleet stille zaal op, waarbij Rag’n’Bone Man’s stem voor kippenvel zorgde. Deze mooie en ingetogen versie met alleen zang en keyboard zorgde ook voor een mooi meezingmoment voor het publiek. Bij ‘As you are’ was er een prominente rol weggelegd voor de vocalen van de achtergrondzangeres, tijdens de show kregen alle bandleden veel ruimte om zichzelf te laten horen aan het publiek, ook was het podium mooi aangekleed.

Dat de soulmuziek een grote invloed heeft gehad op Rag’n’Bone Man maakte hij het publiek duidelijk door ‘Changes’ van Charles Bradley te zingen en deze voor hem grote man te eren. Ook was er ruimte voor nieuw materiaal, ‘Run of the heat’ waarbij het plezier tussen Rag’n’Bone Man en zijn band van het podium af spatte. Het nieuwe nummer werd goed ontvangen door de 013 en er werd gehint dat dit nummer wel eens op het nieuwe album zou kunnen komen te staan. Natuurlijk mocht ook de grote hit ‘Human’ niet in de setlist ontbreken, in een smaakvol uitgesmeerde versie met een mooi rap stuk. Naast het zingen en rappen liet Rag’n’Bone Man ook nog zien dat hij gitaar spelen prima beheerste. De show raasde in sneltreinvaart voorbij en liet de mensen in de 013 met een goed gevoel achter. Van deze man zullen we zeker nog veel moois gaan horen.

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: