Rowwen Héze is een band uit America. Nee, niet het land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, maar het dorp in het noorden van Limburg. Al sinds 1985 zingen
zij in het dialect uit deze omgeving. In 1992 braken zij landelijk door met optredens op onder andere Pinkpop en de Amsterdamse Uitmarkt. De genres die zij voornamelijk spelen zijn tex-mex, folk en fanfare.

Je kent ze misschien van hun hits als ‘Kwestie Van Geduld’, ‘Bestel Mar’, ‘Auto Vliegtuug’ en ‘Limburg’. Iedereen die al eens naar een show van deze band is geweest weet dat een avond met deze mannen garant staat voor een feestje. Ieder jaar wordt een concerttour afgesloten met een slotconcert in America waarbij ze samenwerkingen aangaan met diverse andere Nederlandse artiesten. Dit jaar zijn onder andere Jan Smit en Roxeanne Hazes er te vinden.

De show werd toepasselijk geopend met ‘Zondag In Het Zuiden’, het nummer waar deze tour naar is vernoemd. Al meteen werd het duidelijk dat het één groot feest ging worden. Het publiek was zeer divers. Familie, vrienden en vaders en zonen. Bij ‘Bestel Mar’ zong jong en oud luidkeels mee. Met ruim 30 jaar ervaring is de band goed op elkaar ingespeeld en weten ze het feest goed op te bouwen.

Ook hits als ‘Auto Vliegtuug’ en ‘De Neus Omhoeg’ konden natuurlijk niet ontbreken en ook hier werd volop gedanst. Traditiegetrouw werd tijdens het nummer ‘Loep Nar Dun Tap Toe’ met liters bier gegooid, en dit hield eigenlijk de hele avond niet meer op. Bij het volgende nummer ‘Klompendans’ vormde zich een polonaise midden in de zaal. De avond werd mooi afgesloten met misschien wel de grootste hit van Rowwen Héze, ‘Limburg’. Vervolgens was er nog een toegift van twee nummers.

Kortom was het een geweldige feestavond in Luxor Live met veruit de beste dialectband van Nederland! Als je van bier en een feestje houdt is dit zeker een show die je niet mag missen.

Foto’s (c) Kevin Knipping / Maxazine

Deel: