Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat hitmachine Train voor het laatst in Nederland was, maar zaterdag 14 oktober was de band weer te zien in AFAS Live met hun ‘Play That Song Tour’! De poprock band uit San Francisco zit alweer ruim 20 jaar in het vak. In 2001 braken ze door met de hun hit ’Drops of Jupiter’. Het leek erop dat de band een eendagsvlieg zou blijven, maar in 2010 kwamen ze ineens terug met ‘Hey Soul Sister’, wat een internationale nummer één-hit werd. Sindsdien gaat de band weer als een trein (pun intended), met hits als ‘Drive By’, ’Angel In Bluejeans’ en ‘50 Ways To Say Goodbye’. In januari van dit jaar kwam het tiende studioalbum ’A Girl A Bottle A Boat’ uit. Daar hoort natuurlijk een nieuwe tour bij.

Voor de show begint valt al meteen op dat het publiek vooral bestaat uit jongvolwassenen en veertigers, rond de leeftijd van frontman Patrick Monahan. Zij kennen de band waarschijnlijk al sinds hun allereerste hit. De jongeren zijn aangehaakt sinds 2010. Stipt om 21:00 uur kwam de band onder het geluid van een denderende trein een halfvolle AFAS Live binnen. Ze openden met het nummer ‘Drink Up’, de tweede single van het nieuwe album. Zoals vele artiesten die hier optreden probeerde Patrick ook een stukje Nederlands te praten. In verrassend goed Nederlands zei hij “Hallo Amsterdam! Bedankt voor het komen. Jullie zien er goed uit!”

De eerste helft van de show werd er regelmatig vals gezongen, maar vanaf het moment dat de frontman één van zijn favoriete solonummers “Always Midnight” acapella zong, ging het stukken beter. Zelfs zonder microfoon was de zang tot achter in de zaal goed te horen. Hierna volgde een oorverdovend applaus.

Elke keer dat Train naar Europa komt spelen ze één nummer van Tom Petty. Deze avond was dat ‘You Don’t Know How It Feels’. Dit werd met name goed ontvangen door de oudere helft van de zaal. Vervolgens werd het publiek verrast met een ‘Island Jam’, waarbij de achtergrondzangeressen werden voorgesteld. Deze medley begon met ‘Mermaid’ van Train zelf, maar dit liep over in ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran, ‘Cheap Thrills’ van Sia en ‘Treat You Better’ van Shawn Mendes. Hiermee spraken ze duidelijk het jongere publiek aan dat alles luidkeels mee kon zingen.

Er werd afgesloten met het nummer ‘Play That Song’ waarnaar deze tour vernoemd is. Voor de toegift werden ‘Parachute’, ‘Under Pressure’ van de legendarische band Queen en natuurlijk ‘Drops Of Jupiter’ gespeeld. De zaal was dan maar half gevuld, maar de mensen die er waren hadden het enorm naar hun zin. Volgende keer kunnen ze misschien beter in een middelgrote zaal als 013 of TivoliVredenburg staan voor een mooie, volle zaal. AFAS Live bleek toch net iets te groot.

Foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: