De Noorse band a-ha, bestaande uit Morten Harket, Magne Furuholmen en Pål Waaktaar-Savoy bracht eind 1985 hun eerste single ‘Take On Me’ uit. Vanaf dat moment ging het hard met de band. Ze releasten een aantal grote hitsingles waaronder ‘The Sun Always Shines On TV’, ‘Hunting High And Low’, ‘I’ve Been Losing You’, ‘Cry Wolf’, ‘Stay On These Roads’ en ‘The Living Daylights’.

In 1994 besloten de heren, na het uitblijven van commercieel succes van hun album ‘Memorial Beach’, om een pauze in te lassen. Zes jaar later kwam de band weer terug met het album ‘Minor Earth Major Sky’. Na ‘Lifelines’, ‘Analogue’, ‘East of the Sun’, West of the Moon’, ‘Foot Of The Mountain’ en ‘Cast in Steel’ is er nu een nieuw album uit, ‘MTV Unplugged – Summer Solstice‘.

Morten Harket, leadzanger van de band staat bekend om zijn hoge stem. Na ruim 30 jaar sinds ‘Take On Me’ de wereldwijde hitlijsten bestormde zou je zomaar kunnen verwachten dat zijn stem de hoge noten niet meer zou kunnen halen. Echter, niets is minder waar. Vanaf ‘This Is Our Home’ – de eerste single die is uitgebracht van ‘MTV Unplugged – Summer Solstice’ – tot een fabuleuze unplugged versie van ‘Take On Me’ krijg je direct te horen wat a-ha anno 2017 in haar mars heeft. Vaak hebben albums een of meerdere zwakkere tracks maar op ‘MTV Unplugged – Summer Solstice’ is werkelijk geen enkele zwakke track te vinden. Natuurlijk staan de grote hits van de band op het album, maar ook de minder bekende tracks getuigen van grote klasse.

Conclusie: a-ha is niet meer de popband die hits uitbracht als ‘Take On Me’, ‘The Sun Always Shines On TV’, ‘Hunting High And Low’, ‘I’ve Been Losing You’, ‘Cry Wolf’, ‘Stay On These Roads’ en ‘The Living Daylights’. Niet dat die nummers slecht waren, integendeel maar met ‘MTV Unplugged – Summer Solstice’ laten ze horen hun toenmalige niveau ver overstegen te zijn. Dit nieuwe album is een absolute aanrader! (9,5/10) (Polydor)

Deel: