Met nog eens vierentwintig nieuwe namen is het programma van So What’s Next? 2017 compleet. Het jazz & beyond festival telt in totaal vijfenvijftig concerten verdeeld over drie dagen, met optredens van grote namen in vaak onverwachte samenstellingen en met heel veel nieuw talent. Onder de laatste reeks bevestigingen is de selectie van de Open Call voor So What’s Next? Downtown, het ontdekkersprogramma in de Eindhovense binnenstad op zondag 5 november. Daarnaast lanceert So What’s Next? een digitaal magazine met achtergrondartikelen, interviews en speciale content rond artiesten uit de jazz en cross-over muziek.

Open Call
Net als vorig jaar schreven we in juli een Open Call uit voor opkomende jazz en cross-over artiesten: een uitnodiging om je op te geven voor vijftien showcaseplekken tijdens So What’s Next? Downtown op zondag 5 november. De jury bestond uit Guido van Dieren (BIRD), Frank Bolder (LantarenVenster/North Sea Jazz Festival) en David Ernst (Gaslab/Studium Generale Eindhoven). Uit bijna 100 inschrijvingen uit heel Europa en ver daarbuiten, selecteerden zij de meest veelbelovende artiesten: Greyheads (NL), Marutyri (NL), DAYO (Bulgarije), Cast Glass (Duitsland/NL), Tommy Moustache (NL), Kruidkoek (NL), S’yo Fang Octet (Zuid-Korea/Ghana/Spanje/Italië/België/Duitsland), Motion Complex (UK), Dr. Meraki (NL), Liya Grigoryan (Armenië), Funky Miracle (Bulgarije), Aart Strootman (NL), Claudio jr. De Rosa Quartet (Italië/ Spanje), We Are Leif (UK) en Laurent Coulondre/Gravity Zero (F).

Ook is er veel Amerikaans talent te ontdekken tijdens So What’s Next? downtown. Het festival vroeg vier leidende jazz experts uit New York – Brice Roosenbloom (music director bij Winter Jazzfest en LPR), Meghan Stabile (producer bij Revive Da Live), Danny Melnick (Jazz producer bij Absolutely Live Entertainment) en Ashley Khan (freelance journalist & jazz producer met bijdragen aan New York Times, Downbeat, Jazz Times, Rolling Stone etc.) – het nieuwste talent te scouten. Uit hun koker kwamen o.a. Mark Guiliana Jazz Quartet, Cameron Graves, Matthew Stevens, Gabriel Royal, Tank and the Bangas, Moses Sumney, Aruan Ortiz en Gabriel Garzón-Montano.

De locaties die dit jaar So What’s Next? Downtown hosten zijn: 5th NRE, De Velosoof, De Oude Rechtbank, Stage Music Café, Dynamo, Meneer Frits, Catherinaplein (gratis) en de Stadsfoyer in Muziekgebouw Eindhoven (gratis).

So What’s Next? magazine
So What’s Next? lanceert een nieuw digitaal magazine met verhalen, nieuws, achtergrondartikelen, interviews en speciale content rond artiesten en muziek. Het festival eindigt weliswaar op 5 november, maar online volgt So What’s Next? het hele jaar door de ontwikkelingen in de jazz en cross-over muziek. Vanaf vandaag online: de eerste aflevering van een serie mini-documentaires over artiesten uit New York die op So What’s Next? spelen. Het festival heeft een speciale band met de stad en haalt met programmalijn ‘New York Gateway‘ opkomend talent uit de Big Apple naar Eindhoven. New York heeft nog altijd een uitzonderlijke aantrekkingskracht op (jazz)muzikanten van over de hele wereld en een levendige scene als gevolg. Zo woont Gabriel Royal in Brooklyn en vindt hij zijn dagelijkse portie inspiratie in het metronetwerk van New York. Royal is er letterlijk van het perron geplukt, met een album en internationale tournees tot gevolg. Hij is nog regelmatig in de gangen van de metro te vinden om muziek te maken en direct contact te leggen met zijn publiek. Bekijk het video-interview met Gabriel Royal hieronder.

Over So What’s Next?
Op 3, 4 en 5 november 2017 baadt Eindhoven in neonlicht tijdens de vijfde editie van jazz & beyond festival So What’s Next? Het festival richt zich op verrassende, grensverleggende en toonaangevende jazz & beyond artiesten van het nieuwe millennium. Het festival vindt plaats in Muziekgebouw Eindhoven en op diverse locaties in het centrum van Eindhoven.

Vrijdag 3 november
Kovacs
Kovacs curates:
Nona
Gabriel Royal
Jessica Wilde

Zaterdag 4 november
Kamasi Washington
Jacob Collier
Nick Mulvey
Avishai Cohen (trumpet) Quartet
Zara McFarlane
Donny McCaslin
Ambrose Akinmusire Quartet
Céu
Nick Hakim
Shabaka & the Ancestors
Mark Guiliana Jazz Quartet
Steve Lehman Sélébéyone
ALA.NI
De Raad van Toezicht
Gijs Idema
Rambags/Lijbaart/Stadhouders
Das Sound Kollektiv
Kapok

Zondag 5 november
Daymé Arocena
KNOWER
Tank and the Bangas
Gabriel Garzón-Montano
Moses Sumney
XamVolo
Aruán Ortiz
De Beren Gieren
Bram Stadhouders & the Big Barrel Organ
Gabriel Royal
Manu Delago
Mela
Greyheads
Cameron Graves
Matthew Stevens
Marutyri
DAYO
Cast Glass
Tommy Moustache
Kruidkoek
S’yo Fang Octet
Motion Complex
Dr. Meraki
Liya Grigoryan
Funky Miracle
Aart Strootman
Claudio jr. De Rosa Quartet
Laurent Coulondre/Gravity Zero

Deel: