In welke taal Ellen ten Damme ook zingt, elke keer weet ze de juiste snaar te raken. De reacties op haar ‘Berlin’ show in het concertgebouw (2014) waren zo enthousiast dat hier zelfs spontaan een CD van werd uitgebracht. Met haar nieuwe show ‘Paris-Berlin’ reist ze Nederland door om de geschiedenis van bijna 100 jaar Duitse en Franse muziek ten gehore te brengen. De grande première was donderdagavond in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Ellen Ten Damme

Het was een pittig jaar voor de, van oorsprong, Drentse multi-artieste. Afgelopen augustus verloor ze haar geliefde vader en in februari werd voor de tweede keer borstkanker geconstateerd. De behandelingen tegen deze vreselijke ziekte zijn inmiddels met goed resultaat afgerond en daarmee kan ze het jaar muzikaal en gezond afronden.
In een uitverkocht theater liet Ellen ten Damme haar kwaliteiten gelden met een allure die in Nederland ongekend is. Lopend op een loopband, met centimeters hoge hakken, vertolkte ze moeiteloos ‘Milord’. Met de nodige zelfspot en een flinke dosis humor maakte ze een schitterende wandeling langs enkele Franse chansons en popliedjes. Haar versie van ‘Je t’aime (mon non plus)’ van Gainsbourg en Birkin kreeg een hilarische wending.

Van Rihanna tot Rammstein

De afwisseling in de show, tussen Duitse en Franse nummers, is op een voortreffelijke manier in elkaar gezet. Op geen enkel moment wordt de aandacht verloren van publiek en band. Ten Damme’s band The Magpies is trouwens van uitzonderlijk goede kwaliteit. Stuk voor stuk rasmuzikanten die foutloos op elkaar zijn ingespeeld met een stiekeme hoofdrol voor drummer Arthur Lijten.

Het zal al een enorme klus zijn geweest om uit het enorme oeuvre van Yves Montand, Edith Piaf en Marlene Dietrich de pareltjes te pikken. Maar ook de vertalingen van de moderne hits van Rihanna (Ich liebe wie du lügst), en Adele (Allo) werden op een fabuleuze manier neergezet door het ensemble. De toevoegingen van grote hits van Nina Hagen, Rammstein en Stromae maakte de avond ronduit vermakelijk voor alle leeftijden.

Hoogtepunten zijn daarom ook nauwelijks te noemen, hoewel de zeer grappige liefdesmedley zeker een plekje verdient in deze benoeming. Een aaneenschakeling van schitterende liedjes, heerlijke humor, liefde en de mooiste stem van Nederland maken de theatershow nu al een kanshebber voor heel veel theater- en muziekprijzen.
Van kippenvel tot op het bot (‘Avec le Temps’), prachtige jazz partituren (‘Tanz Mich’)  en heerlijke meezingers (‘Padam Padam’) tot aan de zeer originele afsluiter van de show!

Maintenant!

De nieuwe show van Ellen ten Damme laat zien dat deze “Grande Dame” internationale allure heeft waar wij in Nederland bijna geen raad mee weten. Ze schittert, straalt en lijkt helemaal klaar te zijn voor de aankomende tour.
Haar geliefde, tamme, ekster Arie is na een kort ziektebed ook weer aan de beterende hand wat de cirkel helemaal rond maakt. Ellen ten Damme & The Magpies omarmen het leven, de muziek en elkaar.
“Chantez! et dansez!……… Maintenant!

De show ‘Paris-Berlin’ reist  vanaf deze week door het hele land, gaat dat zien!

 

 

Deel: