Rebel Heart Tour‘ is het inmiddels alweer vijfde live album van de Amerikaanse superster Madonna. Horende bij de Rebel Heart Tournee, volgend op het album ‘Rebel Heart’, dat begin 2015 uit kwam, lijkt het album een gemakkelijk rustighoudertje voor de fans. Maar zo’n rustighoudertje heeft de zangeres toch in feite niet nodig?

Het album werd op 19 en 20 maart 2016 al opgenomen in de ‘Allphones Arena’ in Sydney, Australië. Dik anderhalf jaar dus tussen opnamen en release, wat toch overduidelijk een marketingtechnische vertraging aangeeft. ‘Rebel Heart Tour’ wordt uitgebracht als DVD, CD & DVD, CD & Blue-Ray, (vrijwel allemaal ook nog in normale en deluxe of Japanse uitgaves) maar wij beperken ons in deze recensie tot de dubbel CD.

Het album ‘Rebel Heart Tour’ beslaat in 22 nummers het concert van Madonna Louise Ciccone. Helaas als dubbel CD nog niet het hele concert, want om alle nummers te kunnen beluisteren moet je zeker drie verschillende versies van het album aanschaffen. Een slim marketingtrucje… waar hebben we dat woord eerder gelezen in deze recensie? Toch lijkt het te werken, want de DVD komt op verschillende plekken op de wereld in de eerste week op #1 binnen.

Madonna bracht in de tour en op de plaat in eerste instantie nummers van haar huidige periode, om pas in de tweede helft van het concert over te gaan naar de oude hits. Hits als ‘Holiday’ en ‘Like a Prayer’ blijven toch de nummers met de grote herkenning in de shows van de superster, hoewel het duidelijk is dat het Australische publiek volledig bestaat uit superfans. Zou de gay community in Sydney er wellicht mee te maken hebben?

Wat opvalt aan ‘Rebel Heart Tour’ op 2CD, is dat een concert van Madonna op CD weinig spectaculair is. Je zoekt en zoekt naar de uitspattingen en choreografie van de de entertainster. En op CD is dat helaas toch een groot gemis. Wellicht de reden dat de DVD/Blue-Ray geen overbodige luxe zou zijn voor wie deze tournee zou willen (her)beleven. Wellicht zou het spektakel van de beelden genoeg afleiding geven, op CD valt de zangeres bij verschillende nummers enorm door de mand. ‘Like a Virgin’ is een voorbeeld van een nummer waarbij het met de grootst mogelijke moeite niet te doen is om 1 noot te vinden die de zangeres niet vals de Arena in slingert. Dat zou bij een van de grootste supersterren van deze tijd toch niet meer mogen.

De concerten van Madonna zijn een lust voor het oog en het oor, maar zouden die concerten goed in het gehoor liggen omdat men visueel wordt afgeleid? Het lijkt er wel op als je naar ‘Rebel Heart Tour’ luistert. Madonna mag dan wel op eenzame hoogte staan, met de 2CD-versie van ‘Rebel Heart Tour’ valt ze toch enorm van haar voetstuk. (4/10) (Eagle Vision)

Deel: