Daniël Stuyven is in Nederland nog geen grote bekende, maar daarentegen is hij bij onze zuiderburen een grootse naam. Als ruim 25 jaar timmert hij aan de weg en hij heeft meer dan 1500 optredens achter zijn naam staan. Met zijn nieuwe album ‘Nada’ toert DAAN met zijn band op het moment door Nederland, en zondagavond was de eer aan Paradiso.

DAAN

Stoïcijns met een zonnebril op betreedt Stuyven het podium en de band start ‘Fermavida’ in, een instrumentaal nummer wat eigenlijk de lading dekt van de avond. Rustig opbouwend en beetje bij beetje komt het in de volgende versnelling. Later zou blijken dat DAAN deze manier van opbouwen zich meesterlijk eigen heeft gemaakt. Een mooi voorbeeld is ‘Seven Lives’ dat niet alleen in akkoorden langzaam omhoog gaat, maar ook in tempo en energie. Datzelfde geldt voor ‘Blurred’ dat tegen genialiteit aan zit. Een aanstekelijk rifje wat langzaam uitmondt in een bombastisch einde, met een kerkorgel als afsluiter. Het nummer lijkt geschreven voor de nieuwe Quentin Tarantino-film!

Johnny Cash

In België wordt de vergelijking met Johnny Cash veelvuldig gebruikt, ook door zijn vele covers op de vlaamse televisie en radio. De overeenkomst in de stem is ook niet te ontkennen bij ‘Wrong Heart’, die al vroeg in de set voorbij komt.  Het is een vergelijking die hem erg goed lijkt te liggen en aan het einde is gelukkig ook ruimte voor ‘Icon’. Dit nummer van het album ‘Simple’ (2010) lijkt rechtstreeks uit de pen van “The Man In Black” te komen. Naast de Cash-invloed is een grote dosis Leonard Cohen ook niet te ontkennen trouwens. Zonder steeds in vergelijkingen te vallen is ‘Forever Man’ een schitterend nummer, welke haast niet zou kunnen ontstaan zonder dat Stuyven regelmatig een David Bowie-plaat op had staan.

DAAN in Nederland

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de albums van DAAN geen hapklare brokken zijn, en je weet niet precies wat te verwachten. In België zijn ze dan ook vaak onbegrepen, maar hebben ze een grote fanbase. Na al die jaren wordt het eens tijd dat Nederland zich open stelt voor deze klasbakken. Bekijk het tourschema en laat je verrassen door het originele geluid van DAAN.

22 september: Zwolle
23 septenber: Bergen op Zoom
28 september: Leiden
12 oktober : Haarlem
13 oktober : Breda
14 oktober : Roermond
29 oktober : Utrecht

Deel: