Hoewel het hoesje anders doet vermoeden, bevat ‘Heaven’ van de Franse Dafonk verre van zweverige geitenwollensokkenmuziek. Dafonk komt hard je huiskamer binnen met vieze, vuile moddervette funk, waar zeker fans van Prince wel raad mee weten. De Fransman heeft een combinatie topartiesten om zich heen weten te verzamelen en levert hierdoor een album, zijn vierde, af dat direct in de hoogste regionen van de funk terecht komt.

Dafonk laat het niet afweten door alles maar over te dragen. Nee, de multi instrumentalist draagt zelf bij aan ‘Heaven’ met zijn bass, gitaar, keyboards, drum programmering, talkbox, vocoder en backing vocals. Om het laatste wat over blijft dan over te dragen aan de rest. Waaronder onze eigen U-Gene (inderdaad, die van Oh-Jay) en Are MC (inderdaad, die van Seven Eleven).

De Franse meester hoeft het echter niet per sé te hebben van die gastbijdragen, want de multi instrumentalist had het makkelijk zonder afgekund. Toch maken die vele gastartiesten de plaat een stuk voller en gediversieerder. Zeker nummers als het brutale ‘Feel It’ en de jaren ’70 funk op ‘Get In2 U’ worden gedragen door respectievelijk Are MC en Jay Murphy. Maar ook collaboratieve tracks als titeltrack ‘Heaven’ en ‘Home’ zouden zonder gasten nooit tot hun recht kunnen komen.

Zeker die laatste, ‘Home’, is (niet puur alleen uit chauvanistisch oogpunt) een hoogtepunt. Het zijn Are MC, U-Gene en Jay Murphy die de track zelfs een hitpotentieel mee hebben gegeven. Misschien muzikaal het minst gedurfde nummer op de plaat, maar effectief gewoon sterk afgewerkt. ‘Home’ laat iedere funk-liefhebber thuiskomen, en dat is in de tijd waarin veel pulp verchijnt al heel wat!

‘Heaven’ is Dafonk’s visitekaartje, waarmee hij de komende jaren zeker hoge ogen zal gaan gooien. Een North Sea Jazz Festival zal het waarschijnlijk niet aandurven om dit te programmeren. Maar dat ligt meer aan de angst van NSJ dan aan de de kwaliteit van Dafonk. ‘Heaven’ is lekkere lay down funk, die geschikt is als achtergrond muziek, maar zeer zeker ook om een avond flink uit je bol te gaan. En die combinatie maakt het album tot een perfect funkalbum. (8/10)(eigen beheer)

Deel:

Comments are closed.