Orchestral Manoeuvres in the Dark titelloze debuutalbum verscheen in 1980, al snel opgevolgd door ‘Organisation’. De single ‘Enola Gay’ was een grote Europese hit, behalve in Nederland. Ze braken in 1981 pas echt door met het legendarische album ‘Architecture and Morality’, waarvan de single ‘Joan of Arc (Maid of Orleans)‘ in veel landen op de eerste plaats van de hitparades terecht kwam.

Daarna volgden de albums ‘Dazzle Ships’ (1983), ‘Junk Culture’ (1984), ‘Crush’ (1985) en ‘Pacific Age’ (1986). Na een groot aantal hits als ‘Locomotion‘, ‘So in Love‘ en ‘Forever Live and Die‘ werd het in 1986 stil rond de band. Na ‘Forever Live and Die‘ was ‘Dream of Me (Based on Love’s Theme)’ de enige single die nog iets deed in de Nederlandse hitlijst. Het duurde 14 jaar eer OMD – na ‘Sugar Tax’ (1991), ‘Liberator’ (1993) en ‘Universal’ (1996) – weer een album uitbracht getiteld ‘History of Modern’ (2010). Op 1 september brengt Orchestral Manoeuvres in the Dark een nieuw album uit getiteld ‘The Punishment of Luxury’, de opvolger van het in 2013 gereleaste ‘English Electric’.

Wat opvalt aan ‘The Punishment of Luxury’ is dat het totaal geen mindere momenten bevat. Normaliter zit er vaak op een album een track waarvan je denkt, dat had van mij absoluut niet gehoeven maar bij Orchestral Manoeuvres in the Dark’s nieuwste wapenfeit is dit niet het geval. Verwacht geen top 40 hits die ze in hun hoogtijdagen hadden maar tracks als ‘Isotype’ en ‘Robot Man’ waarbij de invloeden van de Zwitserse band Yello en Kraftwerk duidelijk hoorbaar zijn.

Geen mindere momenten, dus eigenlijk bestaat het album alleen maar uit sterke momenten. Denk hierbij aan ‘What Have We Done’, een van de pareltjes van ‘The Punishment of Luxury’, en ‘As We Open, So We Close’, een track die een soort van in je kruipt. Instrumentaal ook grote klasse, het zangwerk van Andy McCluskey komt hier volledig tot zijn recht. ‘One More Time’ is een echte klassieke ballad, ‘Ghost Star’ is een absoluut meesterwerk, alsmede de laatste track, ‘The View From Here’.

‘The Punishment of Luxury’ is OMD’s 13e studio album, geen top 40 hits maar gewoon grote klasse. (9/10)(White Noise)

Op 5 december geeft Orchestral Manoeuvres in the Dark een concert in 013 te Tilburg.

Tracklist ‘The Punishment of Luxury’:
1. ‘The Punishment of Luxury’
2. ‘Isotype’
3. ‘Robot Man’
4. ‘What Have We Done’
5. ‘Precision & Decay’
6. ‘As We Open, So We Close’
7. ‘Art Eats Art’
8. ‘Kiss Kiss Kiss Bang Bang Bang’
9. ‘One More Time’
10. ‘La Mitrailleuse’
11. ‘Ghost Star’
12. ‘The View from Here’

Deel:

Comments are closed.